LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Vrt

Top izbor mirisnog cvijeća koje možete lako zasaditi sami - pripremite se za novu sezonu!

Posađene u skupinama, različitim kombinacijama boja ponudit će iznimno dojmljive cvjetne detalje
26. lipnja 2020. u 10:23 1 komentara 94560 prikaza
cvijece
Foto: Pixsell
Pogledajte galeriju 1/10

Proljeće je u vrtove i na balkone donijelo radost boja i mnoštvo rascvjetalog cvijeća. Ako  ste čekali ljeto ili tek počinjete učiti o vrtlarenju, donosimo pregled lukovičastog i sjemenastog cvijeća koje može krasiti i vaš vrt. Što zasaditi savjetuje dr. sc. Ines Pohajda iz Savjetodavne službe.

- Lukovičasto i gomoljasto cvijeće bit će u centru pažnje svojim najčešće zelenim listovima i cvjetnim glavicama intenzivnih boja. Često to bilje krasi i intenzivan miris koji će upotpuniti estetski ugođaj. U vrtovima, parkovima, na gredicama, ove biljke lako će naći svoje mjesto. Posađene u skupinama, različitim kombinacijama boja ponudit će iznimno dojmljive cvjetne detalje. Neke od njih naći će svoje mjesto kao rezano cvijeće u prigodnim aranžmanima i buketima za ukras unutarnjeg prostora - kaže dr. Pohajda.

Tulipan

cvijece | Autor : Pixsell Foto: Pixsell
Lukovice tulipana u vrtu sade se od rujna do studenoga na dubini od 10 do 25 cm u skupinama. Mogu ostati u tlu, a najbolje im odgovaraju plodna ocjedita vrtna tla i sunčani položaji. Lukovica je kruškolika ili jajasta, ravna s jedne, a zaobljena s druge strane. Kultivari tulipana podijeljeni su na rane i kasnije, prema visini, obliku i boji cvjetova. Mogu biti od 20 do 70 cm, a cvjetovi jednostruki, dvostruki, jednobojni, dvobojni ili višebojni.

Frezija

cvijece | Autor : Pixsell Foto: Pixsell
Iz lukovica frezije rastu po 2-3 cvijeta, svaki se sastoji od 8 i više kruničnih listića koji su srasli u osnovi, a tvore ljevkastu formu. Kultivari dolaze u žutoj, ciklama, ružičastoj, ljubičastoj i bijeloj bolji, a krasi ih intenzivan i ugodan miris. Cvjetna drška dužine je 60-80 cm, a listovi su uski i dugi. Cvijet frezije često se koristi u prigodnim uskrsnim stolnim aranžmanima. Lukovice se sade u jesen, a ne vole previše mokro tlo i preveliku vlagu.

Šafran

cvijece | Autor : Pixsell Foto: Pixsell
Zvonasti cvjetovi dolaze u bijeloj, žutoj, ružičastoj, ljubičastoj i plavoj boji. Kultivari su najčešće vezani za krupnoću cvijeta, a oplemenjivanjem više su ljubičastih i bijelih cvjetova. Šafrani su ukras okućnica, javnoga zelenila, a sade se i u lončanice u domovima. Lukovice se sade na otvorenijim sunčanim položajima u lako ocjedito, najbolje pjeskovito tlo, vrlo često i u kamenjare krajem rujna i početkom listopada. Sade se na dubinu 6-8 cm i u razmacima od oko 12 cm.

Narcise

cvijece | Autor : Pixsell Foto: Pixsell
Lukovice narcisa najčešće su promjera 6 cm. Cvjetaju u ožujku i travnju u žutoj, bijeloj i kombinacijama žute i bijele boje. Ovisno o kultivarima, mogu biti visoki i niski. Niski se sade na kamenjare, a visoki u veće skupine na gredice ili u okviru različitih detalja urbanoga zelenila. Otporni su na hladnoću, a jednom posađene lukovice mogu ostati u tlu nekoliko godina ostavljajući svakog proljeća lijep estetski dojam. Lukovice narcisa treba saditi početkom jeseni u vrtnom tlu bogatom humusom, na dubinu oko 12-15 cm, i to na sunčanije položaje u vrtu.

Presličica

cvijece | Autor : Pixsell Foto: Pixsell
Lukovice su joj okrugle, malo izdužene, promjera 1-3 cm, s tankom svijetlosmeđom ljuskom. Listovi presličice širine su oko 8 mm i dužine 10-15 cm. Linearnog su oblika. Cvjeta u grozdastoj cvasti plave ili ljubičaste boje. Gornji cvjetovi postavljeni su horizontalno, a donji vise. Plod presličice je čahura, a sjeme sitno, sjajno i crne je boje. Ova niska dekorativna biljka naći će primjenu u formiranju rubova cvjetnih gredica. Njezine lukovice sade se u ranu jesen na dubinu od 6-8 cm u tlu i u razmacima oko 10 cm.

Kadifa

cvijece | Autor : Pixsell Foto: Pixsell
Kad lukovičasto cvijeće već pomalo posustane, procvjeta kadifa (Tagetes patula). Upravo su travanj i svibanj mjeseci u kojima ih možete sijati na otvorenom. Ako ste ih imali u vrtu prošle godine, vjerojatno su se zasijali i sami, no pazite kako mlade biljčice ne biste zamijenili za travu i počupali. Kadife cvatu od lipnja pa sve do listopada, a možete birati boje i veličine cvijeta, kao i visinu same biljke.

Zumbul

cvijece | Autor : Pixsell Foto: Pixsell
Podzemni je organ zumbula višegodišnja lukovica koja u vrtovima može trajati i do 20 godina. Visine su oko 30 cm. Listovi su mu dugački i izduženi, tamnozeleni. Cvjetovi su u grozdastim cvastima s više od 20 cvjetića različitih boja, od bijele, svijetloplave, ružičaste, ciklamaste, purpurne do tamnoljubičaste. Ima karakterističan ugodan i intenzivan miris. Pri uzgoju na gredicama dolaze u obzir kombinacije različitih kultivara radi dobivanja više boja, ali obratite pozornost na jačinu rasta da ne dođe do neujednačenog rasta. Ne sadite oštećene i mekane lukovice jer mogu biti zaražene gljivičnim bolestima ili bakterijama. Lukovice se sade u jesen na dubinu oko 15 cm, na razmake 15-20 cm, na sunčane položaje.

Božur

cvijece | Autor : Pixsell Foto: Pixsell
Trajnica koja cvate od svibnja do lipnja. Jednom zasađene, na istom će mjestu cvasti godinama. Nadzemni dijelovi u jesen odumiru, a u proljeće ponovo tjeraju izbojke iz korijena koji je prezimio u zemlji. Cvjetovi privlače bumbare. Iako se preporučuje višegodišnje biljke povremeno preseliti, božuri ne vole i ne podnose presađivanje pa ih je najbolje ne dirati. Kad je potrebno, razmnožavajte ih vrlo pažljivo, dijeljenjem mesnatog korijena u jesen.

Đurđica

cvijece | Autor : Pixsell Foto: Pixsell
Trajnica s tankim razgranatim podankom. Listovi su joj krupni, ovalni, dužine oko 25 cm. Cvjetovi su u obliku cvasti koje se sastoje od bijelih zvonolikih pojedinačnih cvjetića. Cvjetovi imaju intenzivan miris, a plod je bobica crvene boje. Đurđice se često mogu naći kao ukras vrtova, okućnica, a jednako tako često se koriste i za dekoriranje unutarnjeg prostora doma, kao lončanice ili pak rezano cvijeće. Đurđice rastu samoniklo, na brežuljcima i u polusjeni višeg bilja na rubovima šuma te u dubokim plodnim ocjeditim tlima. Idealne su za sadnju i u slabije osvijetljenim, manje osunčanim dijelovima vrta gdje većina drugog ukrasnog bilja i cvijeća baš i neće najuspješnije rasti. Kad se sade za rezano cvijeće, treba ih zaštititi tresetom. U cilju ranije cvatnje u ožujku nasad đurđica može se krajem siječnja ili početkom veljače natkriti folijom kako bi mu se osigurala toplina niskog tunela. Također je svake godine važno povaditi četvrtinu do trećinu podanaka koji su sitniji i samim time manje reprezentativni.

Maćuhice

cvijece | Autor : Pixsell Foto: Pixsell
Ovaj dvogodišnji cvijet najbolje je saditi u jesen, no možete ih saditi i u proljeće. Zasađene u jesen, u proljeće će biti bujnije i pune cvjetova. Vrlo je otporna na hladnoću i niske temperature. Mogu biti jednobojne ili višebojne. Uspijevat će u bilo kojem tipu tla na sunčanim ili polusunčanim mjestima. Kada cvate, redovito treba uklanjati ocvalo cvijeće kako ne bi stvarala sjeme, već nove cvjetove. Tako ćete joj produljiti vrijeme cvatnje, a ono može trajati sve do velikih vrućina.

isprobajte! Pet odličnih ideja za zelenu terasu tijekom cijelog ljeta kućno bilje 3 podizači stila Deset biljaka koje su top izbor za sve one koji žive od iznajmljivanja stanova i apartmana vikendica sagaponach JEDNOSTAVNO ALI UPEČATLJIVO Senzacionalna vikendica ima 80 kvadrata i terasu kakvu još niste vidjeli

Savjet plus

Prije nego što počnete saditi, provjerite jesu li lukovice zdrave.  Mekane i one koje su trule svakako odvojite jer bi mogle biti zaražene gljivicama ili bakterijama. Lukovičasto cvijeće najljepše će izgledati u skupinama. 
- Šafrani posađeni u grupama od 20 do 30 komada na kamenjare ili u kombinaciji s četinarskim vrstama ili drugim nižim grmovima u rano proljeće krasit će vrtni prostor svojim živim bojama. Biljke dobro podnose niske temperature i do -7 °C pa im ni zaostali snijeg neće biti prepreka u pružanju potpunog estetskog dojma. Lukovice šafrana u tlu mogu ostati i nekoliko godina na istome mjestu i svake godine iznova će lijepo cvasti kao jedan od vjesnika proljeća - kaže dr. Ines Pohajda.

  • fidoaag:

    Prestao sam s uredom i sada. Radim od kuće 175 sati po satu radeći od kuće radeći ovaj jednostavan kućni posao na mreži. Zarađujem 22854 USD mjesečno radeći na mreži 4 sata dnevno. preporučio sam ti da probaš. nećete izgubiti ... prikaži još! ništa, samo ga isprobajte na sljedećoj web stranici i zarađujete svakodnevno ... Za više detalja ..............➤➤➤➤   cutt.ly/NyvKMnJ