LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Vrt

Sunce je važno, ali da bi dozrele, rajčicama treba i malo hlada

Ako ste povrće zasadili na mjesto gdje je stalno na suncu, sad je to teško popraviti
13. kolovoza 2018. u 12:03 0 komentara 5072 prikaza
Sunce je važno, ali da bi dozrele, rajčicama treba i malo hlada
Foto: Dom i vrt

Željno očekivano osvježenje ipak nije stiglo do svih povrtnjaka pa vlasnici i dalje muku muče sa zalijevanjem i pokušavaju spasiti plodove od sunca koje nemilosrdno prži. Do sada su nekako uspijevali, povrće je izraslo, no unatoč zalijevanju i suncu, pojedini vrtlari imaju problema i s dozrijevanjem povrća.

– Rajčica ima dosta, ali dugo ostaju zelene, odnosno teško sazrijevaju. Na nekima se pojavljuju tamne mrlje još i prije nego što dozru. Tako da se bojim da na kraju od svega neće biti ništa, odnosno bit će lošije nego što sam mislila – kaže nam čitateljica iz bjelovarskog kraja.

Što se još može učiniti da se pomogne povrću i spasi urod, da se stabljike ne osuše prije nego što plodovi sazru, da se potakne dozrijevanje, upitali smo stručnjake.

– Ako rajčica ne sazrijeva, odnosno ne crveni kako treba, najvjerojatnije je posađena na mjesto na kojem je previše sunca. Da bi dobro sazrela, rajčici treba i sjene. Sad je teško bilo što napraviti, rješenje je jedino u navodnjavanju ili pak da pokušaju staviti makar mrežu protiv ptica. Ona će dati barem 20 posto sjene što bi na kraju moglo pomoći i u sazrijevanju – ističe Jurica Glumpak, diplomirani inženjer agronomije. Dodaje kako pojava tamnih mrlja na plodovima može biti botrytis (siva plijesan) ili pak nedostatak K ili Ca. Mogu pomoći mineralna tekuća gnojiva, no treba paziti kad se ona primjenjuju i kad se rajčica bere. Primijene li se sredstva na biološkoj bazi, Ilsamin Ca, rajčica se može odmah brati.

– O svemu tome treba misliti prije nego što se vrt sadi. Kasnije se ne može baš sve popraviti, a posebno ne položaj na kojem je biljka zasađena – ističe agronom J. Glumpak.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.