U voćnjaku

Štetnici na breskvama

21.06.2014.
u 00:00

Kako se najbolje i najbrže obračunati sa štetnicima koji napadaju breskve

U proizvodnji bresaka dva su osnovna problema koja uvelike ugrožavaju proizvodnju. U prvom redu uzročnik bolesti kovrčavosti lista breskve (Taphrina deformans) i najznačajniji štetnici breskvin savijač i breskvin moljac. Breskvin savijač (Cydia molesta) i breskvin moljac (Anarsia lineatella) štetnici su ploda, prisutni na svim proizvodnim područjima bresaka gdje svojom prisutnošću i intenzivnim napadima uzrokuju tzv. crvljivost ploda. Iako štete mogu izazivati i na mladim izbojima, najvažnije štete čine gusjenice koje buše plod hraneći se njegovim sadržajem i izgrizajući ga sve do sjemenke. Izgrizanjem plodova buše hodnike koje pune izmetom i cijeli plod na presjeku izgleda potpuno oštećeno. Kod napada breskvinog moljca na izlaznim mjestima na plodu često se mogu primijetiti nakupine smole.

Ovakve štete naročito su nepoželjne kod plodova namijenjenih tržištu, s obzirom na izgled i smanjenu tržišnu vrijednost pa se na ovog štetnika naročito pazi u većim voćnjacima.

Razlike između ovih dvaju štetnika uglavnom su u njihovu izgledu jer je leptir breskvina moljca sive boje, a gusjenice smeđe boje, dok je leptir breskvina savijača smećkaste boje, a gusjenice ružičaste. Breskvin moljac uglavnom postaje aktivniji nešto prije savijača, ali mjere suzbijanja jednake su i provode se istovremeno.

Mjere zaštite od breskvina savijača i breskvina moljca podrazumijevaju rezanje i spaljivanje vrškova izboja ako se primijete promjene, odnosno venjenje, a obavezno prije nego što izboji pocrne. Obično prvo tretiranje insekticidima počinje krajem lipnja, a pri odabiru insekticida potrebno je voditi računa o njihovoj sigurnosti za primjenitelje i okoliš. U suzbijanju štetnika breskve preporučujemo korištenje pripravka Runner 240 SC.

Runner 240 SC insekticid je razvrstan izvan skupine otrova, povoljnog ekotoksikološkog profila koji nema negativnog utjecaja na bumbare, pčele ni na korisne kukce i idealan je preparat za programe integrirane zaštite bilja. Runner 240 SC u breskvama se primjenjuje u koncentraciji 0,05% (50 ml/100 l vode). Osim izrazito učinkovitog djelovanja na savijača i moljca breskve, Runner 240 SC uspješno suzbija velik broj štetnika (savijače, minere, moljce i dr.) na vinovoj lozi, voćkama, povrću i ukrasnom bilju. Napominjem da je ove godine zbog vrlo blage zime na svim područjima uzgoja koštičavog voća jak napad i lisnih uši, naročito breskvine lisne uši – Myzus persicae, koje je potrebno tretirati insekticidom Dali u koncentraciji 0,25 % (25 ml/100 l vode) kako bismo osigurali kvalitetan razvoj voćke i ostvarili maksimalan urod.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije