Ljekovita biljka

Sok ove biljke je jak diuretik, ali i afrodizijak

Sok ove biljke je jak diuretik, ali i afrodizijak
Dom i vrt
30.11.2013.
u 00:00

O ljekovitim svojstvima celera piše homeopat i autor knjiga Ivan Lesinger

Ime je dobio po grčkoj riječi apium, što znači celer, latinske riječi gravis, što znači jak miris, te olere, što znači mirisati. Kao divlja samonikla biljka poznat je iz davnina. Nađen je u grobnicama faraona, a opjevao ga je i Homer u Ilijadi i Odiseji. Grcima je najprije bio simbol veselja i ljepote, a poslije simbol suza i žalosti. U Rimljana je bio poznat kao simbol smrti te postoji izreka za onog tko umire "Apio indiget!", što znači da za njega ima još samo celera.

Francuzi imaju divnu staru uzrečicu: "Ne treba se plašiti mukotrpnog puta do Rima radi ljubavi i celera." U 16. st. počinje se uzgajati u vrtovima. Najljekovitije djeluje sok od lišća i korijena. Kod priprave soka od celera ne valja stavljati veću količinu lista celera zbog gorčine. Valja ga uzimati kod svih bolesti kod kojih se preporučuje uzimanje diuretika ili liječenje diureticima. Uzima se kod reume kostiju, artritisa, gihta, vodene bolesti, vode u plućima i osrčju. Afrodizijačko djelovanje celera koristi se kod svih problema spolne nemoći u muškaraca, poglavito ako su izazvani strahom od seksualnog odnosa.

Maurice Mességué u svojoj knjizi o celeru kaže: "Kad bi žena znala što celer čini muškarcu, išla bi ga tražiti po cijelom svijetu." Postoji i izreka: "Kad bi muškarac znao celerovo djelovanje, napunio bi njime cijeli vrt."

Ljekovito djelovanje soka od korijena i lista te svježi korijen i list koriste se u liječenju bolesti živaca i psihe, pogotovo ako je bolest posljedica straha ili stresnih šokova, bolesti bubrega, naročito za bolji rad, vlasišta kose, bolesti jetre, i to za regeneriranje stanica jetre te za masnu jetru, kao i bolesti žuči kod slabog izlučivanja žuči. Koriste se za liječenje kožnih bolesti, astme, grčeva u prsima praćenih strahom, probleme cirkulacije krvi, teškoće u mokrenju (zbog infekcije mjehura, kamenaca ili katara u mjehuru, prehlade mjehura), povišenog krvnog tlaka, nadutosti, hunjavice, bolesti grla i crijeva, očnih bolesti te suznih očiju. Regulira mjesečnicu, izvrsno pomaže kod debljine, koristi se u dijetama, naročito kod poremećaja rada metabolizma, a oblog od korijena smekšava i liječi novotvorine na dojkama. Jednom riječju, celer ima magičnu moć. Kao jelo i začin, celer pomaže kod problema s probavnim sustavom, tj. želucem i crijevima, potiče apetit, otklanja loš zadah iz usta. U proljeće otklanja proljetni umor starijih osoba. Čaj od celerova lišća pomaže kod plućnih bolesti. Sok od celera potiče izlučivanje svih štetnih tvari te je idealna namirnica za osobe starije dobi jer im, uz liječenje brojnih tegoba, vraća svježinu i volju za život. Celerov sok ne smiju uzimati trudnice jer ima jako abortivno djelovanje te bolesnici s upalom bubrega. U manjoj količini možemo ga miješati sa sokovima od drugog povrća. Celer može izazvati alergije kod osjetljivijih osoba, kao što su fotodermatitis, kontaktni dermatitis i sl.

Salata za kožne bolesti i jačanje krvi

1 korijen celera, 1 jabuka, 1 žlica meda, 3-4 oraha

Priprema: Korijen celera i jabuku naribati, dodati med i orahe te izmiješati.
Uporaba: Salatu uzimati kao obrok, najmanje dva puta dnevno.

Ulje za liječenje oboljelih živaca i jačanje spolne moći

Priprema: Ulje od celera kupuje se u ljekarni.

Uporaba: Uzimati dva puta dnevno 6-8 kapi, s vodom. U dogovoru s liječnikom može se primijeniti i za jačanje spolne moći muškaraca, pogotovo one izazvane bolešću.

Čaj za groznicu i jači dijuretički učinak

50 g lista celera, 50 g lista peršina, 6 dl vode

Priprema: Kuhati list celera i peršina oko 5 minuta u vodi, poklopiti i nakon pola sata procijediti.
Uporaba: Piti tri puta dnevno.

Sirup za jačanje organizma

100 g korijena celera, litra bijelog vina, 4 žlice meda, 1 štapić cimeta

Priprema: Naribani korijen celera preliti dobrim bijelim vinom, dodati med i cimet te držati tjedan dana na toplom mjestu, začepljeno.
Uporaba: Jednu malu čašicu, četiri puta tijekom dana.

Sok (vodena bolest, celulitis, debljina, reuma, slaba cirkulacija)

od lista 2-3 i jedan srednje veliki okrugli korijen

Priprema: Iscijediti sok iz lišća ili korijena celera u sokovniku ili cijeđenjem.
Uporaba: Uzimati 2-3 jušne žlice tri puta dnevno, jedan sat prije jela.

Čaj (za jače mokrenje i kod reumatskih teškoća)

jušna žlica isjeckanog lista celera, 2 dl mlijeka

Priprema: List celera kuhati u mlijeku 3-5 minuta, procijediti. Uporaba: Piti toplo 2-3 šalice dnevno.

Oblog za čvorove na dojkama

100 g korijena celera

Priprema: Korijen celera zdrobiti ili samljeti u mikseru. Uporaba: Mazati oboljelo mjesto ili ostaviti oblog pola sata, što se može ponoviti 2-3 puta dnevno, sve dok ne nestanu čvorovi ili otvrdnuća.

Oblog za mjehur i jače mokrenje

100 g korijena celera

Priprema: Naribati korijen celera, kuhati ga nekoliko minuta u malo vina da se dobije kaša.
Uporaba: Topli oblog, tj. vrećicu napunjenu kuhanom kašom stavljati na bolni mjehur i držati 20 minuta; oblog mijenjati po potrebi više puta na dan.

Tinktura za navedene bolesti

20 g korijena celera, 1 dl 25-postotnog alkohola

Priprema: Močiti 10 dana korijen u alkoholu, povremeno mućkati. Uporaba: 1-2 čajne žličice s čajem ili vodom, 2 puta na dan

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije