13.02.2016. u 09:00

Osim što je sjajno osvježenje u ljetno vrijeme, lubenica ima još niz blagodati - visoku nutritivnu vrijednost, sadrži kalij, fosfor, magnezij, mnoge kiseline, željezo, mangan...

Iz tropske Afrike preko Egipta lubenica dolazi u Europu. U nekim starim spisima nazvana je rajskim voćem, do danas je oduševila mnoga velika imena prošlosti, od Filipa Makedonskog do Enrica Carusa.

Lubenica je voće koje nas na najprirodniji način ljeti osvježava, čisti i hrani. Njezina visoko fitonutritivna vrijednost (visok sadržaj vode i elektrolita, kalcij, kalij, fosfor, magnezij, željezo, mangan, od kiselina – linoleinska, oleinska, palmatinska, stearinska, saharoza, dekstroza, levuloza, L-arginin, likopen (za srčane tegobe), citrulin (rabi se kod erektilne disfunkcije), vitamin C, B6, itd.) izazov je za suvremenog čovjeka.

Foto: VL

U pučkoj medicini lubenica se preporučuje u borbi protiv:

– otežanog ili bolnog mokrenja
– toplinskog udara, sunčanice
– žeđi i povraćanja, suhih usta
– osjećaja žarenja ili pečenja u želucu te gorkog okusa u ustima
– groznice, tifusa, gonoreje – djeluje kao antiseptik
– ljetnog umora i iznemoglosti (pijemo sok lubenice)
– tegoba sa žuči
– visokog tlaka – hipertenzije
– bolesti bubrega – nefritisa u dijetalnoj prehrani, infekcija mokraćnih organa (cistitis)
šećerne bolesti – dijabetičku neuropatiju i hiperlipidemije
– vodenih bolesti, edema, oteklina, itd.
– tegoba s ustima kao što su natečeno i bolno zubno meso, bolan jezik, plikovi i bolna usta
– pijeska i kamenaca u bubregu i mjehuru
povećane prostate – hiperplazije
– jutarnjeg mamurluka – lošeg osjećaja cijelog organizma, za liječenje od posljedica prekomjerne konzumacije hrane i alkohola, cigareta, itd.
– slabog imuniteta.

Foto: pixabay

Sjeme lubenice sadrži mnogo sluzi i pomaže u liječenju dišnih organa i raznih tegoba kože. Preporučuje se u borbi protiv slabosti nakon bolesti i nakon porođaja, kod crijevnog katara – sluzi. Za bolje pražnjenje crijeva i normalizaciju peristaltike, naročito starijih osoba i trudnica.
Čaj od stučenih sjemenki rabi se za liječenje kamenaca u bubregu.

Korijen se rabi kao purgativ – čišćenje crijeva, a sok korijena za zaustavljanje krvarenja nakon pobačaja. Kora lubenice može se sušiti i samljeti u prah, koji rabimo za posipavanje rana ili krvarenja u usnoj šupljini. Lubenica se rabi kao: antihelmetik, antipiretik, antiseptik, antidijabetik, antimikrobik, diuretik, detoksikant, kardik, laksativ, mucilaginoz, purgativ, tonikum.
Kontraindikacije: Nisu poznate.

>>Lisičina: “zmija otrovnica” čije lišće jača mušku potenciju

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije