ZA TRENDI VRTLARE

Zeleni trendovi u 2016.: sukulenti, sakupljanje kišnice

sukulenti moderan vrt
Foto: Thinkstock
18.01.2016.
u 15:02

Moderni trendovi sugeriraju povratak čovjeka prirodi na sve moguće načine, a najbolje je započeti u vlastitome vrtu ili na okućnici

Iako nešto sporije nego u drugim industrijama i hobijima, i u vrtlarstvu se s godinama mijenjaju trendovi. I određeno cvijeće i sobno bilje s vremenom izađe iz mode, a u prvi plan dolaze neke nove, najčešće egzotične vrste, ili se pak recikliraju one donedavno zaboravljene.

U 2016., najavljuju vodeći vrtlarski magazini, vrijedit će nekoliko pravila za modno oblikovane eksterijere. Osim ekološkog uzgoja koji je danas više potreba nego trend, u prvi plan se stavlja sadnja sukulenata, mesnatih biljaka koje zahtijevaju minimalnu brigu, a sjajan su dekor. Osim toga, bilje u vrtu ne bi bilo loše uskladiti po boji pa, primjerice, odabrati sadnice više cvjetnih vrsta iste boje, što će svaki vrt učiniti elegantnijim. Lišće, travnjak i žardinijere dat će onoliko boje i razigranosti koliko bude nedostajalo.

Foto: pixabay

Što se tiče uređenja okućnice, umjesto sive, bijele ili smeđe ograde, stručnjaci preporučuju obojiti ih ekološkim premazima u jače boje poput tamnozelene ili tamnoplave, a isto vrijedi i za sjenice. Onaj tko ima mjesta, a i sredstava, svakako bi trebao uložiti u staklenu konstrukciju koja će se nadovezivati na dnevni boravak i tako omogućiti da bude što bliže eksterijeru i u zimskim mjesecima.

Naime, povezivanje čovjeka i prirode na sve moguće načine ultimativni je trend, a najbolje je s tim početi u vlastitome domu. Uvođenje sustava za skupljanje kišnice spominje se kao dobra investicija koja čuva okoliš, a u konačnici i štedi novac. Ideja uređenja okućnice trebala bi se ponovno početi vrtjeti oko bilja i njihovih pozicija, a ne jezerca, sjenice i staza.

Uzgoj povrća i začinskog bilja na balkonima i dalje je preporuka, ali usto da se uzgajaju neobične vrste koje će biti i ukras poput srcolike cherry rajčice.

>>Vrijeme je da postanete ljubitelj sukulenata

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije