Na vrtnim gredicama ostalo vam je još jako puno luka i velika je vjerojatnost da ga nećete potrošiti u idućih mjesec dana? Optimalno rješenje je izvaditi sve 'primjerke' tijekom kolovoza.
Dakle, ako još niste, krajnje je vrijeme da počnete! Jer, ako ga duže ostavite u zemlji, neće biti tako ukusan i niti dobar za skladištenje. Usto, njegove glavice koje dobrano vire iz gredica kao i polegnuto i požutjelo lišće govori da luk mora biti obran.
Odaberite suho vrijeme i krenite u akciju, ali odvajajte odmah oštećene glavice te ih ne sušite nego odmah koristite za kuhanje. Lišće nemojte odstraniti jer će vam ono pomoći da luk nakon vađenja povežete u vijence ili lance te ga objesite. Ovješen i na zraku (idealno bi bilo da je na propuhu), lakše će se posušiti, dozrijeti i tako pripremiti za skladištenje. Nakon tri do četiri tjedna sušenja odstranite sada već potpuno žute listove i ostavite luk za zimu.
Pazite samo da ostavite oko dva centimetra lišća uz glavicu luka, jer ga ona čuva od eventualnog truljenja. Luk čuvajte u kutijama ili kašetama na suhom, hladnom i prozračnom mjestu.