Zeleni tepih

Savjetujemo što trebate napraviti za novi travnjak

Savjetujemo što trebate napraviti za novi travnjak
Foto: Dom i vrt
1/3
31.03.2013.
u 00:05

Za kvalitetan rast trava treba tlo s više humusa, te gnojenje s mineralnim gnojivima

Travanj je pravo vrijeme za stvaranje novog travnjaka i obnavljanje postojeće zelene površine. S travnjaka treba grabljama ukloniti sve što se zimi skupilo i pregledati ako se pojavila kakva bolest. Jedna od najčešćih tegoba je mahovina. Učinkovito je možete ukloniti s Plantella specijalnim sredstvom protiv mahovine, koje uklanja i sprečava razvoj mahovine na travnjaku, čini ga rahlijim i opskrbljuje ga hranjivim tvarima. Sadrži osnovna hraniva (dušik, fosfor, kalij) koja omogućavaju brz rast i lijepu zelenu boju. Pored hraniva sadrži i željezo, koje uklanja mahovinu, te kremeni pijesak, koji povećava prozračnost travnate površine. Kad se mahovina osuši, odstranite je grabljama.

Za nove travnjake birajte mješavinu sjemena koja odgovara položaju na koji sijete

Ako je mahovine bilo puno, preporučuje se dosijavanje trave. Pritom ne zaboravite na poboljšanje rodnosti tla. Travnjak će biti lijep samo uz pravilnu i dovoljnu količinu hranjivih tvari. Ako je trava slaba i nema dovoljno hraniva, i mahovina će lakše i brže rasti. Rodnost tla povećat ćete većim udjelom humusa, odnosno organske tvari u zemlji, što postižete Plantella organikom, stopostotnim organskim gnojivom s dugotrajnim djelovanjem. Humus u tlu povećava i pore te tako poboljšava odnos voda-zrak. Kod pjeskovitog tla omogućava da se vlažnost zadrži dulje vrijeme.
Redovita dohrana
Za kvalitetan rast trave ključno je gnojenje mineralnim gnojivima. U tome može pomoći Plantella specijalno gnojivo za sve vrste trava. Najnovije membransko dugodjelujuće pametno gnojivo Plantella formula 365 možete upotrijebiti pri pripremi zemljišta, dodajući ga u 10 cm duboko prekopano tlo, a možete ga i rastresti po površini. Upotrebljava se samo jednom u godini jer se hranjive tvari postupno oslobađaju tijekom cijele godine, ovisno o temperaturi i vlazi. Za gnojenje 100 četvornih metara površine treba 3 kg gnojiva.
Novi travnjak
Za novi travnjak najprije uredite zemljište. Kad ste ga izravnali i uklonili kamenje, površinu jednakomjerno pognojite gnojivom Plantella formula 365. Pri sjetvi posebnu pažnju treba posvetiti odabiru travne mješavine. Za sunčane položaje najbolja je Plantella aurora, za obične prilike je Plantella univerzal, za suhe i vruće položaje je Plantella adria, a za sjenovite položaje je najbolja mješavina sjemena Plantella viva.

Kad se mahovina osuši, s travnjaka se može ukloniti grabljama

Travnjak je najbolje sijati po oblačnom vremenu, bez vjetra. Sjeme trave treba posijati što jednomjernije, najjednostavnije sijačicom, a da biste ga lakše rastresli pomiješajte ga s malo pijeska. Sije se najprije u jednom smjeru, a zatim u suprotnom. Sjemenje pomoću grablji prekrijte tankim slojem zemlje. Zasijanu površinu povaljajte valjkom ili sabijte koristeći kraće daske pričvršćene na cipele. Zatim zalijte nježnim mlazom vode, zasijana površina mora biti uvijek jednakomjerno vlažna.

Kosite kad je trava visoka približno osam centimetara. Prvi put pokosite najviše do trećine visine, na približno pet do šest centimetara.

NE PROPUSTITE: Uzeli motike u ruke: Mjesečno planiraju uštedjeti 400 kuna

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije