Gnojidba

Savjetujemo kako poboljšati vrijednost tla prije sadnje

Savjetujemo kako poboljšati vrijednost tla prije sadnje
Foto: Dom i vrt
1/2
13.03.2013.
u 00:55

Organsko gnojivo veže i veću količinu vode, što će biljkama dobro doći u vrijeme suše

Iskusni vinogradari, voćari, maslinari i povrtlari ne propuštaju proljetnu gnojidbu razmišljajući o cijeloj vegetacijskoj sezoni. Za obogaćivanje zemlje treba odabrati neko od organskih gnojiva, ona manje opterećuju okoliš, poboljšavaju prozračnost tla pa se ono na proljeće prije ugrije, a ujedno vežu i veću količinu vode, za što će biljke u sušnim mjesecima biti zahvalne.

Organskim gnojivom povećavamo i udio hranivih tvari, humusa i korisnih organizama koje biljkama omogućavaju pristup do hraniva u tlu. Humusne su tvari priznate kao najvažnija komponenta za zdravo plodno tlo. Organskom gnojidbom postižemo bolji urod, biljke su zdravije, imaju veći urod, a bolja je i prehrambena kvaliteta ubranih plodova.

Brzi rezultati

Za organsku gnojidbu još se često primjenjuju domaći kompost i stajski gnoj, kojima sadržaj hraniva nije ujednačen, pa je jednostavnije izabrati jedno od suvremenih organskih gnojiva. Glavna je razlika između suvremenih organskih gnojiva u obliku peleta i domaćih organskih gnojiva u njihovu sastavu. Gnoj, kompost i druga domaća organska gnojiva nemaju stabilan sastav, a sadrže i manje organske, suhe tvari te hraniva.

Suvremeno organsko gnojivo s dugotrajnim djelovanjem Plantella organik ima stabilan i bogat sadržaj organske, suhe tvari i hraniva, termički je obrađeno pa ne sadrži sjemenje korova, gljiva ni patogenih organizama. Učinak je vidljiv već u tekućoj godini, urod se poveća do 30 posto.

I mikroorganizmi

Plantella ima čak 67 posto organske tvari, više od većine tvorničkih organskih gnojiva, a pelete se jednostavno primjenjuju rastresanjem. Organik daje kvalitetniji prinos (šećeri, suha tvar), veći urod, listovi su bez kloroze, veća je otpornost na stres (suša, tuča, niske temperature) te dugoročno poboljšava sastav tla zbog povećavanja udjela humusa. Dokazano je povećanje od 0,1-0,2 posto godišnje. Za povrtnjak je posebno organsko gnojivo dugotrajnog djelovanja Biogrena koja, osim bogatog sastava, ima i najviše mikroorganizama od svih gnojiva, 22 milijarde u jednom gramu. Mikroorganizmi biološki aktiviraju tlo pa gnojivo poboljšava kvalitetu tla. Biljke bolje rastu, prije sazriju, snažne su i zdrave. Primjerena je i za biljke koje trebaju kiselo tlo, a pomaže i sazrijevanje komposta.

NE PROPUSTITE: Pravo je vrijeme da počnete planirati! Ovo su pravila povrtnjaka

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije