NAGRADE NAJBOLJIMA

Savez za energetiku Hrvatske odabrao TOP projekte hrvatskog zelenog gospodarstva u 2015. godini

zelena gradnja
Foto: Thinkstock
20.03.2015.
u 15:46

Nagrade će se dodijeliti 26.03. s početkom u 19 sati na 16. katu poslovne zgrade na adresi Ilica 1 (Zagreb Eye) u ukupno 10 kategorija

Savez za energetiku Hrvatske nakon provedenog četvrtog po redu javnog natječaja za dodjelu prestižne godišnje nagrade istaknutim poduzetnicima i novinaru za razvoj hrvatskog zelenog gospodarstva Croatian Green Award odabrao je TOP projekte hrvatskog zelenog gospodarstva u 2015. godini.

Nagrade će se dodijeliti 26.03. s početkom u 19 sati na 16. katu poslovne zgrade na adresi Ilica 1 (Zagreb Eye) u ukupno 10 kategorija. Uz to će biti dodijeljena i jedna posebna nagrada za inovativna rješenja popularizacije zelenog gospodarstva. Tom prigodom održat će se i, treći put zaredom, godišnji susret hrvatskih nositelja GREEN MARK-a, a bit će predstavljen i posebni katalog nositelja spomenute oznake.

Sukladno pravilima javnog natječaja za dodjelu nagrada, postojećoj grupi od 82 hrvatska nositelja GREEN MARK-a pridružilo se i sljedećih 5 poslovnih subjekata: ACT Printlab d.o.o. (za brend Ekoteka), Solaris Pons d.o.o. (za brend autonomnog solarnog navodnjavanja poljoprivrednih površina), HEP Opskrba d.o.o. (za brend HEPI), Kimi usluge j.d.o.o. (za brend Solidur nanotehnologija za čišćenje) i Aviaf Gradnja d.o.o. (za brend GREEN2GO).

Ovo su TOP projekti hrvatskog zelenog gospodarstva u 2015. godini po izboru Saveza za energetiku Hrvatske te nakon provedenog četvrtog godišnjeg javnog natječaja za dodjelu nagrade Croatian Green Award:

U kategoriji najbolji ukupni program hrvatskog zelenog gospodarstva nagradu je osvojila tvrtka ACT Printlab d.o.o. za projekt "Ekoteka". Ekoteka je inovativni brend dizajnerskih proizvoda koji su nastali spajanjem otpadnog tekstila, recikliranog papira i organskih materijala čime se dobiva novi iskoristivi dizajnerski proizvod. Ovim projektom spaja se okoliš i dizajn te upućuje na probleme i potrebe mijenjanja svijesti društva. Osmišljenim pristupom dizajnu prati se ekološke kriterije i orijentiranosti prema rješavanju ekoloških pitanja, a korištenjem recikliranih materijala direktno se utječe na kvalitetu okoliša, proizvodnju bez nastanka otpada, 100 %-tnu iskoristivost i produljenje životnog vijeka proizvoda, čime se potiče i osigurava društveni i održivi razvoj.

U kategoriji najbolji start-up hrvatskog zelenog gospodarstva nagradu je osvojila tvrtka Solaris Pons d.o.o. za projekt "Autonomno solarno navodnjavanje poljoprivrednih površina". Ovim projektom prikazan je, i prvi put u Hrvatskoj praktično izveden, fotonaponski sustav za autonomno navodnjavanje poljoprivrednih površina korištenjem električne energije dobivene iz fotonaponskih modula. Ovakav sustav svoju primjenu može pronaći u uzgoju svih kultura, a njegova posebnost je brzina postavljanja i minimalni utjecaj na zemlju te jednostavna prenosivost na drugu lokaciju u slučaju potrebe. Osnovni cilj ovog sustava je eliminacija korištenja neobnovljivih goriva za pokretanje agregata uz istovremeno očuvanje okoliša.

U kategoriji najbolja usluga hrvatskog zelenog gospodarstva nagradu je osvojila tvrtka HEP-Opskrba d.o.o. za projekt "Hepi – Razveselite svoje kućanstvo uz Hepi". Inovativni paket usluga opskrbe električnom energijom koji, uz povoljniju cijenu, građanima omogućuje plaćanje prema stvarnoj potrošnji. Jedinstvena ponuda na tržištu rezultat je višemjesečnog razvoja kompleksne informatičke infrastrukture koja kupcima omogućava samoočitanje, prijavu stanja brojila te online prikaz računa, čime se smanjuje potrošnja papira potrebnog za tiskanje računa te potrošnja goriva potrebnog za njegovo dostavljanje do kupca. Kupci su prepoznali ovu inicijativu, pa tako više od 50% Hepi kupaca koristi online način dostave računa.

U kategoriji najbolji proizvod hrvatskog zelenog gospodarstva nagradu je osvojila tvrtka Kimi usluge j.d.o.o. za projekt "Solidur – Primjena nanotehnologije u čišćenju". Cilj projekta je smanjiti upotrebu kemijskih sredstava za čišćenje na tržištu korištenjem nanotehnologije kao metode čišćenja koja pruža niz prednosti u odnosu na čišćenje konvencionalnim sredstvima. Korištenjem nanotehnologije pridonosi se očuvanju okoliša jer proizvod sprečava nastajanje bakterija i gljivica u periodu od 3-5 godina, te povećava učinkovitost uređaja kao što su fotonaponski paneli uslijed manje potrebe za čišćenjem te efektu "samoperivosti".

U kategoriji najbolja tehnologija hrvatskog zelenog gospodarstva nagradu je osvojila tvrtka Reflecta inteligentni sistemi d.o.o. za projekt "REFLECTA InteLed". Iza tehnologije REFLECTA InteLED stoji inteligentna industrijska LED rasvjeta i sistem upravljanja koji će omogućiti do 90% uštede električne energije u rasvjeti, do 500% bolje osvjetljenje, smanjenje radne premorenosti i nezgoda, smanjenje troškova održavanja te povećanje produktivnosti. Tehnologija je dostupna u pet jednostavnih koraka koji podižu razinu energetske učinkovitosti u tvrtkama iz različitih sektora industrije.

U kategoriji najbolja marketinška kampanja hrvatskog zelenog gospodarstva nagradu je osvojila tvrtka Sustav javnih bicikala d.o.o. za projekt "nextbike". Korisnici nextbike usluge u Hrvatskoj mogu na 14 stanica u Zagrebu te 4 stanice u Šibeniku unajmiti bicikl te ga vratiti na bilo koju od dostupnih lokacija. Stanice s biciklima postavljene su na najfrekventnijim gradskim lokacijama, dok cijeli sustav funkcionira kao vrsta javnog prijevoza koja uz uštede goriva i smanjenje emisija CO2 paralelno i pridonosi boljem zdravstvenom stanju korisnika. Daljnjim razvojem projekta nextbike želi postati "zelena" alternativa gradskom prijevozu i vožnji osobnih automobila. Korisnici u Hrvatskoj su do sada prešli više od 130 tisuća kilometara te smanjili emisije CO2 za 35 tona.

U kategoriji najbolji web program hrvatskog zelenog gospodarstva nagradu je osvojila tvrtka Aviaf Gradnja d.o.o. za projekt "GREEN2GO.EU – Zdravi dio dana". Mladi tim koji stoji iza branda GREEN2GO želi korisnicima pomoći živjeti zdravije, duže i kvalitetnije pružanjem inovativne usluge besplatne dostave vrhunskih proizvoda u obliku zdravih smoothija i sokova obogaćenih supernamirnicama, a odnedavno i drugih zdravih obroka kao što su energetske praline te zdrave torte i salate. Stalnim istraživanjem okusa i dobrobiti određenih namirnica, GREEN2GO optimizira svoje recepture te predstavlja nove proizvode na tržištu. Veliki broj korisnika prepoznao je online sustav narudžbe na adresi GREEN2GO.EU te iz dana u dan naručuje svoj zdravi obrok i živi Smoothie lifestyle.

U kategoriji najbolji menadžer hrvatskog zelenog gospodarstva nagradu je osvojio gospodin Zvonko Magić, predsjednik Uprave tvrtke Energy Plus d.o.o. za projekt "Razvoj, projektiranje i proizvodnja opreme za energetsku učinkovitost". Glavni cilj tvrtke ENERGY PLUS d.o.o. je razvoj inovativnih i visokoučinkovitih proizvoda i rješenja baziranih na LED tehnologiji za potrebe industrije, komercijalnih i javnih objekata te javne rasvjete. Zbog inovativnosti i kvalitete proizvoda, ENERGY PLUS proizvodi se sve više prepoznaju i na inozemnom tržištu te omogućuju izvoznu ekspanziju društva na tržišta Srednje i Zapadne Europe. Proizvodi omogućuju uštedu električne energije, radikalno smanjenje emisija CO2, snažan ekološki doprinos te direktno podižu razinu društveno odgovornog poslovanja. Kontinuiranim ulaganjem u razvoj, edukaciju i poslovanje tvrtka se želi još jače pozicionirati kao značajni europski proizvođač energetski učinkovitih proizvoda i projektnih rješenja te pridonijeti razvoju domaćeg zelenog gospodarstva.

U kategoriji najbolji novinar hrvatskog zelenog gospodarstva nagradu je osvojila gospođa Snježana Babić, novinarka u emisiji Eko zona Hrvatske televizije. Riječ je o tjednoj emisiji Hrvatske televizije o ekologiji, održivom razvoju, primjeni obnovljivih izvora energije, energetskim uštedama, zaštiti okoliša i prirode. Ako ste se pitali kako postati bolje ekološki osviješten, onda svakako pogledajte ovu emisiju koja će vas informirati o novostima i događanjima u zelenom svijetu koji nas okružuje.

U kategoriji najbolji team hrvatskog zelenog gospodarstva nagradu je osvojila tvrtka Solarni projekti d.o.o. za projekt "Paulovnija – najbrži rast uz inovativni pristup navodnjavanju". Tim stručnjaka je zbog dobrih iskustava i orijentiranosti ka obnovljivim izvorima energije odlučio krenuti s ulaganjima u nasade najbrže rastućeg drveta na svijetu – Paulovnije te dodatno osnažiti ekološku komponentu projekta primjenom solarnog navodnjavanja nasada. Cilj projekta je dokazivanje ekološke prihvatljivosti ukupnog projekta, povećanje razine energetske neovisnosti te promicanje obnovljivih izvora energije. Projekt je započeo u proljeće 2014. godine, a očekivani rok ukupnog trajanja aktivnosti je 30 godina. Sustav uzgoja Paulovnije na lokaciji u Hrvatskoj već se sada pokazao kao iznimno djelotvoran, ekološki prihvatljiv i jednostavan za održavanje, dok su sami nasadi premašili sva očekivanja rasta u kratkim vremenskim okvirima.

Posebna nagrada na generalnu temu ovogodišnjeg javnog natječaja "Inovativna rješenja popularizacije zelenog gospodarstva" pripala je tvrtki ACT Printlab d.o.o. za projekt "Ekoteka".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije