Vrt na balkonu

Sadnja u posudama na terasi modni je hit

Sadnja u posudama na terasi modni je hit
Foto: Dom i vrt
1/7
05.07.2013.
u 00:15

Opskrba ovako posađenih biljaka jednostavnija je nego u cvjetnim koritima

Dok vi šaljete fotografije svojih vrtova na nagradni natječaj, koji organiziramo u suradnji s Unichem Agrom i Plantella proizvodima, donosimo vam još neke od prijedloga uređenja. Ovaj put predstavljamo vam vrt na terasi ili balkonu.
Sadnja u posude modni je hit, a za to ima nekoliko razloga. Drvene ograde prepuštaju mjesto modernim – metalnim, plastičnim ili zidanim. Budući da na njih ne stavljamo klasična cvjetna korita, na balkone i terase stavljaju se različite posude. I uz ulazna vrata često stoje cvatuće biljke zasađene u posudama.

Pažljivo birajte
Opskrba biljaka u posudama, osobito ako su prostrane, jednostavnija je nego u uskim cvjetnim koritima. To je posebno važno tijekom vrućeg ljeta, osobito u doba godišnjih odmora. Odluka o izboru posuda mora biti promišljena jer će nas one pratiti godinama. Trenutačna moda diktira visoke, šiljasto oblikovane posude. Od različitih su materijala, a najčešće glinene, glazirane, betonske ili plastične. Obično izaberemo veću, srednju i manju. U najveću posudu sade se stabalca, a ostale koristimo za sezonske biljke. Osnovno pravilo pri odabiru posuda je usklađenost materijala i boje fasade, pločica i vrtne opreme.
Najomiljenije biljke cijepljene su na deblo. Pod krošnjom minijaturnih stabala uvijek se može naći dovoljno mjesta za sezonsku izmjenu cvijeća. Možemo birati četinjače ili vazdazelene biljke poput pacipresa, borova, tise, božjeg drvca i pušpana.
Ljubitelji europskog ariša doći će na svoje jer u posude mogu i brojni sporo rastući predstavnici, cijepljeni na deblo.
Najelegantniji i osobito traženi su japanski javori. Ne dajte da vas privuku grimizno obojeni jer se na vrućoj terasi često ispeku. Izaberite sortu manjih nacijepljenih zelenih listova.
Cvatuće i sezonske
Za ružu kažemo da je kraljica vrta, a može nas uveseljavati i na terasi ili balkonu. Ona treba prostornu posudu i puno sunca. Najčešći je izbor stablasta ruža sitnih cvjetova koja ima zdravo lišće i cvate do kasne jeseni.
Za privlačan jesensko-zimski ukras brinu se biljke obložene plodovima. U krunu cijepljena mušmulica i dunjarica spadaju u cjenovno pristupačnije biljke i ničim ne zaostaju za skupljima. Na proljeće s tamnozelenim listovima razvijaju bijele cvjetove iz kojih se do jeseni razviju velike skupine blistavih crvenih plodova.
Ako se želite na terasi osjećati kao u voćnjaku, ne zaboravite na ukrasne jabuke. Cijelo ljeto možete imati kuglaste, žuto ili crveno obojene lješnjake. Ne zaboravite ni barem jedan limun!

Japanski javor uspijevat će u dovoljno prostranoj posudi

Pri sadnji biljaka koje će u našem društvu biti više od pola godine mašta ne poznaje granice. Ipak, i ovdje je minimalizam sve više u prvom planu. Puno je biljaka kojima ne treba društvo, a najelegantnije su sigurno gaura, kleoma, grmoliki bosiljak i ukrasne trave – Pennisetum setaceum, purpurnobiserno proso, anđeoska kosa te lončanice – dipladenija, stablasta lantana, rantonetijeva krumpirka, kasija, abutilon.
Sve se više cijene i snažne strukturne biljke poput konjske grive, talinuma, lana, australske kordiline i ukrasnih kopriva.

I sezonske biljke u pravoj posudi bogato cvatu

Za sadnju u posude upotrijebite Plantella Balkoniju, petkomponentnu visoko kvalitetnu zemlju, koja će biti najbolji dom za posađene biljke u vrućem ljetu. Tijekom intenzivnog rasta i cvatnje prihranjujte ih Plantella Cvijetom, bogatim organskim dodacima kao što su morske alge i vitamini, čime osiguravate bujnost cijele sezone rasta i u odnosu na druga gnojiva trideset posto više cvjetova i cvjetnih nastavaka.

Kad birate žarke boje, pazite da budu usklađene s okolinom

Možete upotrijebiti i najnovije i najjednostavnije Plantella Tabse za cvatuće i zelene biljke. Primjena je vrlo jednostavna – jednu tabletu treba staviti u litru vode, a biljke bujno cvatu. Četinare, citruse, ruže možete prihranjivati specijalnim Plantella gnojivima.

NE PROPUSTITE: Imate najljepši vrt? Pokažite nam ga i osvojite 1000 kuna!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije