najljepši ukrasi

Ruže puzavice i penjačice ljeti je potrebno dodatno prihranjivati

ruže
Thinkstock
19.06.2021.
u 07:00

Pravilo je da se na mjestu gdje raste ruža ne smiju ponovno saditi ruže, osim ako se u potpunosti ne promijeni tlo

Divna cvjetna dekoracija u vrtu ili na balkonu bit će, posljednjih sezona iznimno popularne, ruže penjačice i puzavice. Većinom su to listopadni grmovi dugih, mlohavih grana koje trebaju potporanj. Stabljike su im prekrivene kukasto svinutim trnjem. Puzavice imaju male cvjetove, bujnoga su rasta.

Foto: pixabay

Penjačice imaju veće cvjetove od puzavica. Kod sadnje se treba paziti da se jama za sadnju penjačica odmakne od zida kako bi se izbjegla pretjerana suhoća korijena. Druge se biljke ne smiju saditi bliže gotovo metar od jame za sadnju jer bi smetale ruži u razvoju.

Foto: Dom i vrt

Penjačice se u proljeće uopće ne režu osim onih grana koje su suvišne ili nam iz nekog razloga smetaju pa je kod njih orezivanje mnogo jednostavnije nego kod puzavica. Pri tome treba paziti o kojem se varijetetu penjačice radi.

Foto: Robert Demo

Puzavice se orezuju u kasno ljeto ili jesen nakon cvatnje. Poznate su od 1870. godine.

Primjena: uza zid kuće, ograde, na terasi, sjenici, verandi ili pergoli ili čak za obrast starih stabala, za obrube gredica.

ruže
1/21

Napomena: pravilo je da se na mjestu gdje raste ruža ne smiju ponovno saditi ruže, osim ako se u potpunosti ne promijeni tlo. Ruže treba tijekom proljeća i ljeta sve do mjeseca srpnja prihranjivati mineralnim gnojivima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije