Savjeti

Rješenje za sve male prostore je viseća orhideja

Rješenje za sve male prostore je viseća orhideja
Foto: Dom i vrt
1/3
30.05.2019.
u 06:53

Kako napraviti loptu od korijenja otkriva dipl. ing. agronomije Vlatka Pavlinić

Najbolje mjesto za smještaj orhideja je kupaonica, budući da su u njoj vlaga i temperatura najbliži prirodnim staništima. One su obično pretrpane i nema mjesta, a uz to je orhidejama potrebno mnogo svjetla za cvatnju pa ih je poželjno smjestiti blizu prozora. Za sve ove probleme rješenje je viseća orhideja. Za izradu trebate škare, uzicu (može i žica), konac za šivanje, mahovinu, spužvu za aranžiranje i malo zemlje za cvijeće.

Održavanje viseće orhideje slično je održavanju orhideje u tegli. Umjesto zalijevanja možete ih prskati ručnom prskalicom svakih nekoliko dana, a s vremena na vrijeme cijela „kugla“ može se uroniti u posudu s vodom. Ostavite da se višak vode ocijedi i vratite na njezino mjesto. Bez posude mogu se uzgajati gotovo sve biljke.

Za vlažnije prostore prikladne su razne vrste paprati, scindapsus, spathyphillum, bršljan, neke palme, fikusi. Pri izradi je potrebno samo prilagoditi odnose zemlje i komadića spužve za aranžiranje potrebama biljke za vlagom. Isto tako, biljke koje vole puno svjetla neće uspijevati u mračnijim dijelovima prostorije. Prvih dana ispod viseće biljke mogu se pojaviti sitni komadići zemlje i mahovine, ali nakon toga ispod takvih biljaka neće biti nikakvog otpada.

  1. Orhideju izvadite iz lonca i odstranite suho korijenje
    Koncem za šivanje lagano skupite korijenje u kuglu, nemojte pretjerano stiskati jer korijenje lako puca. Koristite konac za šivanje jer će se brzo razgraditi i neće štetiti biljci, a za to vrijeme korijenje će poprimiti kuglasti oblik.
     
  2. Pomiješajte zemlju za cvijeće, komadiće spužve za aranžiranje i zemlju za orhideje
    Prema potrebi dodajte vodu kako biste smjesu mogli oblikovati rukama. Spužva za aranžiranje služi za upijanje vode pa nemojte pretjerati s njezinim dodavanjem jer će kasnije biljka trunuti zbog previše vlage.
     
  3. Oko korijena orhideje oblikujte kuglu od priređene smjese
    Nekoliko puta omotajte debljom uzicom. Nakon toga oko kugle dodajte mahovinu i opet omotajte uzicom. Na kraju je potrebno ostaviti duže okomite vezice koje služe za pričvrščivanje biljke na strop, zid ili slično.
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije