Promo članak

Rajčice treba uspješno štititi od svibnja sve do rane jeseni

rajcice
Foto: Dom i vrt
1/3
06.05.2014.
u 00:00

U fazi intenzivnog rasta rajčicama je potrebno osigurati hranjiva. Prva se prihrana obavlja početkom svibnja specijalnim gnojivom za povrće Plantella, potom u fazi stvaranja cvijeta i u fazi formiranja ploda. U tim fazama biljci je potrebno dovoljno hranjiva da bi dobila sočne i dobro formirane plodove jer zbog nedostatka hranjiva može biti fizioloških promjena na samom plodu.

U fazi formiranja cvijeta i ploda prihranite ih tekućim organskim gnojivom na bazi morskih algi bio plantella vrtom. Jača korijenski sustav pa su plodovi čvrsti, sočni i punog okusa. U sušnom razdoblju zalijevamo ih ujutro ustajalom vodom i to neposredno oko korijena.

Foto: Dom i vrt

Možete ga nanositi preko listova i to u ranojutarnjim ili kasnim popodnevnim satima da bi došlo do paleži lista zbog razlike u temperaturi. Najveći su problem s rajčicama gljivična oboljenja i lisne uši. Kada rajčica dosegne svoju optimalnu visinu, primjerice 120 cm, u povrtnjak se stave bio plantella žute ploče.

One se postavljaju na visinu biljke da bi ulov ušiju bio što učinkovitiji. Bio plantella žute ljepljive ploče imaju male žice za vješanje na kolce u vrtu i obavijene su silikonskim papirom koji štiti ljepilo da se ne osuši. U vrijeme rasta i razvoja rajčice otklanjamo zaperke, nepotrebne buduće grane rajčice koje iscrpljuju biljku. Ako se pojavi baršunasta i siva plijesan, potrebno je koristiti potpuno prirodni preparat bio plantella natur f.

Foto: Dom i vrt

Prskamo ih redovito svakih sedam do deset dana te nakon kiše i tako možemo spriječiti krumpirovu plijesan te crnu pjegavost lišća rajčice. U razdoblju s malo kiše rajčicu treba zaštititi od nedostatka kalcija – prskanjem plantella tekućim kalcijevim gnojivom. Za smanjenje šteta prouzročenih temperaturnim razlikama rajčicu zalijte ili prskajte prirodnim multivitaminskim kompleksom bio plantella vita.

I kad ste već u vrtu, pripazite na mlade salate, zelje i jagode koje treba zaštititi i od proždrljivih puževa – bio plantella gelom protiv puževa. Gel predstavlja mehaničku prepreku preko koje puževi ne mogu. Kad nanosite gel, ključno je da je zaštitna pregrada sklopljena i da je gel nanesen uvečer, prije nego što puževi izađu iz skrovišta.

Ključne riječi

Komentara 1

GO
gonzaless
22:30 07.05.2014.

Ovaj clanak treba glasiti "Kako zastiti kupca od nepotrebne kemije" Paradaiz ,kao prehrambeni proizvod ima jenostavan uzgoj i to pocevsi od kvalitetnoga nehibridnoga sjemena,ljetnjega sunca bez ikakvoga prskanja,ocupavanja lista i nepotrebnih staklenika ,stapova i nepotrebnoga zalijevanja razvijajuci svoju prirodnu aromumu i tako opravdajuci svoje ime kao rajska jabuka !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije