ZDRAVLJE S HIMALAJA

Rado biste nešto zasadili u svoj vrt? Neka to bude ljekoviti goji!

goji bobice
Foto: Thinkstock
23.10.2014.
u 09:45

Posadite voćku iz jugoistočne Azije koja rađa crvenim supermoćnim bobicama. Sasvim će dobro uspjeti i u našem podneblju u kojem je sve popularnija.

Pojam sadnje obično vežemo uz proljeće i ljeto. No, to možete s velikim brojem kultura učiniti i u jesen i zimu. Neka vam hladni i kišni dani ne budu prepreka da obogatite svoj vrt ili voćnjak novom vrstom. I to ovaj put malo egzotičnijom, koja ima podjednake šanse da uspije i kod nas. Primjerice, drvo gojija čiji crveni plodovi, male, a moćne bobice velike oko 2 cm postaju sve popularnije i kod nas.

Antioksidans bogat vitaminom C

A razlozi takvom statusu i više su nego opravdani – riječ je o voćki bogatoj vitaminom C (500 puta više od naranče!) s antioksidativnim svojstvima, što je čini snažnom u borbi protiv starenja, odumiranja tkiva, slabljenja imuniteta te nastanka karcinoma.

– Goji plodovi idealni su za ovu svrhu, potrebno je svaki dan unijeti od 10 do 30 g bobica kako bi se postigao željeni učinak – kaže diplomirana inženjerka agronomije Vesna Mijat te dodaje kako su bobice gojija izvrstan izvor karotenoida i željeza. U 100 g ploda nalazi se čak 11 mg željeza. Ljekovita svojstva goji bobica još se uvijek otkrivaju, a najnovija istraživanja govore kako ograničavaju neosjetljivost tijela na inzulin te da njihova konzumacija može povećati broj bijelih krvnih zrnaca.

Najbolje uspijevaju u svojoj 'domovini' Tibetu i jugoistočnoj Aziji, dok je Kina njihov najveći proizvođač. Bez obzira na njihovo daleko podrijetlo, goji može uspjeti i u našim klimatskim uvjetima, što su dokazala brojna istraživanja i iskustva naših uzgajivača, kojih je sve više. To nimalo ne čudi s obzirom na činjenicu da je potraga u svijetu za gojijem veća nego što je trenutačna ponuda. Najbolje rezultate goji daje u ravničarskom i planinskom području te u Dalmaciji, ali uspjet će u bilo kojem dijelu Hrvatske. Za samo 20 kuna možete nabaviti sadnicu u našim trgovinama. Požurite, jer je vrijeme njihove sadnje najbolje obaviti do kasne jeseni. Ako ne stignete do tada, učinite to u proljeće, početkom travnja.

Foto: pixabay
Jedno stablo gojija, čiji su najveći proizvođači Kinezi, daje urod od otprilike 5 kilograma

Način sadnje

Kao najbolju lokaciju agronomkinja Mijat preporučuje mjesto osunčano tijekom čitavog dana. 'Nemojte ih saditi uz crnogoricu jer im odgovara alkalni pH tla', upozorava. Iskopajte, savjetuje Vesna Mijat, jamu veličine 40x40x40 na razmak od oko 1 m. Na dno stavite gnojivo (zrelo stajsko ili dehidrirano u peletima). Gnojivo pospite iskopanom zemljom, pazeći da jama ostane duboka oko 20 cm te na njega stavite supstrat (humusnu zemlju sa što većom pH vrijednosti). Položite korijen sadnice, zatrpajte iskopanom zemljom i dobro zalijte. Uz biljku možete staviti štap i vezati je lagano uz njega. Stavite i malč', savjetuje naša sugovornica.

Daljnja njega i berba

Vesna Mijat naglašava kako biljku obavezno treba navodnjavati te svaki mjesec jednom folijarno prihranjivati. Kako biste imali bolji prinos, morate je obrezivati. A da biste uživali u crvenim bobicama, trebate pričekati dvije do tri godine. No, strpljenje se u ovom slučaju isplati. Od jednog stabla možete ubrati do 5 kg bobica u razdoblju od srpnja do listopada. Veliki neprijatelj zrelim plodovima je mraz – oberite ih prije nego što se pojavi. Možete ih jesti u svježem, obliku, sušiti (na izravnom suncu) ili pak zamrzavati.

>>Iskoristila je svaki centimetar zemlje i evo što je dobila!

Komentara 6

BE
bebeneca
16:33 23.10.2014.

Imam posađene 4 sadnice dvije kupljene, a dvije uzgojene iz sjemena. Eto i to može. Čitam, nekima nisu ukusne, a meni su recimo bolje od brusnica, znači stvar ukusa, svako jutro, dok su zrijeale, pojela bih po šačicu, nešto sam zamrzla, a kad budu u punom rodu probat ću i malo ekspementirat. Moji ne vole grožđice, pa sam recimo stavljala suhe goji bobice (kupljene) i bilo im je super. Počela sam ih jesti prije 4 godine kad sam operirala karcinom na debelom crijevu, i od tad ih gotovo svakodnevno konzumiram.

NO
novigra
13:10 23.10.2014.

Na zalost vrt mi je pun nekih drugih stabljika

IW
Iwanajak
15:01 23.10.2014.

Ovo je fino, ja već dulje vrijeme razmišljam o sadnji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije