13.10.2014. u 09:45

Jesen je doba radiča, vrijeme kada volimo uživati u njihovu gorkom okusu i žilavim listovima...

Kada sam prije mnogo godina prvi puta uzgajala radiče, moram priznati da mi isprva nije bilo jasno što se zbiva. Na paketiću sa sjemenkama lijepo se vidjela krasna okrugla crvena glavica, karakteristična za crveni radič koji svi vrlo dobro poznajemo. Pa ipak, nekoliko tjedana nakon sjetve iz tla su izvirivali neobični ovalni listovi, potpuno rašireni. Mislila sam da je došlo do zabune pa je netko u moj paketić stavio sjemenke salate. Naravno, bila sam u krivu. Rašireni listovi dio su razvoja radiča i normalna faza koja prethodi formiranju glavica. I doista, središnji dio rozete počeo se uvijati prema unutra i malo po malo formirati lijepu čvrstu glavicu, baš kao na fotografiji.

Foto: Nino Šoštarić

Razlike
Pogledamo li u prirodi listove divljeg radiča, onoga kojeg svi nabolje poznajemo kao maslačak,teško da bismo ih ikada mogli povezati s okruglim, crvenim listovima suvremenih sorti kao što je Palla rossa. No kada ih pogledamo malo bolje u početku razvoja, dakle dok su još duguljasti, primijetit ćemo da sličnosti ipak postoje. No dok su se mnoge sorte daleko odmaknule od svog divljeg rođaka, čuveni katalonski radič ostao je vjeran prirodnom izgledu. Njegovi su listovi neravni i duguljasti, no viši od maslačkovih i uvijek stoje uspravno. Zahvaljujući tome lako ih je brati škarama, otprilike jednako kao što beremo rikulu. Naprotiv, glavate radiče beremo tek kada je glavica potpuno oblikovana i izgleda poput malene glavice kupusa.

Foto: Nino Šoštarić

Sličnosti
Bez obzira na vanjske razlike, svi su radiči karakteristično gorki, i nakon što ih jednom kušamo više ih nikada nećemo zamijeniti sa salatama. No upravo ih ta gorčina svrstava u red najzdravijih povrtnica, posebno za dijabetičare jer konzumiranje radiča snižava razinu šećera u krvi. Prema tome, što je u listovima više gorčine, oni su zdraviji. Nažalost, to je okus koji ne odgovara svima, pa mnogi radije beru mlade listove. Mi vrtlari znamo da su to zapravo biljčice koje ionako moramo izvaditi ako su pregusto posijani u redu. I upravo se ti crvenkasti čuperci ovih dana mogu pronaći i na našim tržnicama, gdje ih nude pomiješane s listovima salate i endivijom, što mislim da je posebno zgodan način ponude.

Foto: Nino Šoštarić

Uzgoj
U mediteranskim krajevima radič se može uzgajati tijekom cijele godine, osim ljeti. U kontinentalnim krajevima obično ga uzgajamo u rano proljeće, ili još češće u jesen. Jasno je, radiči su biljke kraćeg dana i nižih temperatura, pa odlično uspijevaju čak i u kišnim godinama kao što je ova. Ovih dana u većini vrtova još nisu formirali glavice, ali su na dobrom putu. Iako dobro uspijeva na lakšim tlima, još je pogodniji za teža tla jer ona sadržavaju dovoljno hranjiva i vode. Upravo zato odlično uspijevaju u organskim vrtovima poput mojeg. Dapače, mnogo su otporniji od zimskih salata, posebno suvremni sorti koje su veoma osjetljive na višak vlage. No u svemu ostalom uzgajat ćemo ih baš poput salate; sijati u plitke redove, a poslije prorjeđivati ili presađivati.

>>Kajenska paprika: potiče cirkulaciju i rad jetre, snižava kolesterol...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije