USUSRET JUBILEJU

Floraart: pedeset godina poznate cvjetne priredbe

'30.05.2012., Zagreb, jezero Bundek - Otvorenje 47. medunarodne vrtne izlozbe Floraart.  Photo: Luka Stanzl/PIXSELL'
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/11
14.03.2015.
u 11:45

Večernji list i tadašnja tvrtka Žitnjak pokrenuli su 1966. Sajam cvijeća na zagrebačkom Gornjem gradu. U seriji članaka prisjetit ćemo se njegove bogate povijesti.

Jubilarni, 50. Floraart koji će se ove godine održati od 25. do 31. svibnja na zagrebačkom Bundeku, više je nego dobar povod za seriju napisa o toj međunarodnoj cvjetnoj manifestaciji kojoj je od početka Večernji list bio ne samo medijski pokrovitelj nego i suosnivač.

Zajedno s tadašnjom tvrtkom Žitnjak, Večernji list pokrenuo je Sajam cvijeća i već te prve, 1966. godine bilo je za njega veliko zanimanje građana, o čemu svjedoči 150 tisuća posjetitelja i 27 tisuća prodanih američkih karanfila, što su bili jasni pokazatelji vrijednosti manifestacije i toga da ona mora biti nastavljena.

Foto: Arhiv VL

Dio tradicije grada

Listajući stare brojeve Večernjeg lista u kojima je popraćen Sajam cvijeća, koji je 1992. promijenio ime u Floraart, postaje jasno da je ta vrtna priredba postala nezaobilazni dio ponude Zagreba i da spada u jedan od njegovih prepoznatljivih brendova.

Teško je zamisliti Zagreb bez Floraarta koji se svake godine održava potkraj svibnja ili početkom lipnja. Prvi sajam, koji se održavao na Gornjem gradu, izazvao je neviđenu gužvu na uspinjači i podaci nađeni u arhivskim tekstovima Večernjaka govore o trostrukim redovima u Tomićevoj ulici. Uspinjača je tih dana zabilježila najveći promet u posljednjih 20 godina te je povijesni, stari dio grada pretvoren u cvjetni grad. Sajam cvijeća postao je jedna od najdražih i najvrednijih tradicija koje Zagreb ima.

Foto: Arhiv VL

- Nije nam žao gužve jer je ovo vrijedilo vidjeti - jedan je od niza sličnih komentara posjetitelja Sajma cvijeća iz knjige utisaka te prve godine. Tijekom godina sajam je zbog prostornih ograničenja mijenjao lokacije, no broj posjetitelja i izlagača nije se smanjivao, pa čak ni u ratnim 90-ima kada Grad postaje njegov stalni pokrovitelj.

Sve to govori u prilog tome da cvijeće ima puno širi kontekst i utjecaj na život ljudi od svoje estetske komponente ili svjedočenja hortikulturne tradicije.

Cvjetne boje, mirisi i oblici tvore čaroliju koja ima i duhovnu dimenziju i čini život drukčijim, potpunijim i bogatijim.

Praznik za oči i dušu

– Gornji grad je veoma zanimljiv ambijent, kao stvoren za izložbu cvijeća i neobično mi se sviđa. Eto koliko ovakva izložba cvijeća može čovjeku uljepšati život – izjavila je Titova supruga Jovanka Broz na otvorenju 2. sajma cvijeća 1967. godine koji je i svečano otvorila presijecanjem vrpce.

Foto: Arhiv VL

Izložbe su bile veliki spektakl za grad i cijelu zemlju - cvijeće se dopremalo avionima iz Nizozemske, održavane su dodatne projekcije filmova o cvijeću, a u posjet sajmu dolazili su direktori poznatih svjetskih izložbi i cvjetnih manifestacija.

Oduševljenje i pažnju sajam je pobuđivao jednako i među stručnjacima i među laicima. Tako je ostalo sve do Floraarta i današnjih dana, u tome je vjerojatno i njegova najveća draž – potiče emocije, nudi nova znanja i pravi je praznik za oči i dušu.

>>Floraart - posjetite cvjetnu priču na Bundeku

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije