Zlatni savjeti

Protiv mraza vrtlarskom folijom, starom dekicom i trapom

mraz u vrtu
Foto: Thinkstock
1/4
15.02.2021.
u 13:20

Ovakvi temperaturni skokovi mogu i te kako oštetiti biljke stoga ih pokušajte adekvatno zaštititi

Zima konačno pokazuje prave zube, a jutarnji mrazovi postali su gotovo već svakodnevica u većini vrtova.

Naravno, ne svuda jer pojava mraza ovisi o mikroklimi lokaliteta, pa je moguće čak da jedan dio vrta bude pod mrazom, a drugi ne, no u pravilu se većina vrtlara već susrela s njim, posebice posljednjih dana kad temperatura pada debelo ispod nule.

Foto: pixabay

Zaštita povrća
Mraz je specifična pojava koja, među ostalim, pomaže da sjeme klija, no postoje biljke koje treba štititi od mraza i u pravilu su to vrste iz toplijih krajeva, odnosno mediteranske vrste, ali i mlade biljke koje su posađene unazad mjesec dana, poput matovilca, rikule, blitve...

– Najbolje je rješenje za te vrste prekriti ih agrotekstilnom folijom. S obzirom na to da je perforirana, ona preko dana propušta dio topline, sunca i zraka, a preko noći na njoj se stvara sloj leda koji štiti biljke. Druga opcija je zaštita klasičnim folijama za plastenike, ali one se moraju micati svaka 2-3 dana jer nisu propusne. Uz to, kondenziraju vodu koja kapa na bilje pa može nastati led. Matovilac se može i malčirati te postoje određene kulture koje lako podnose mraz. To su mahom kupusnjače, zimska salata, radič, kelj...

Foto: pixabay

Zaštita voćaka
Važno je i razlikovati gradaciju mrazova, od umjereno i srednje jakog pa do intenzivnog koji je posebno opasan za mlade voćke, i to osobito one koje su cijepljene. Ako dođe do smrzavanja, one propadaju.

Na ukrasno bilje pa čak i na maslinu i oleandar, mogu se staviti i tri-četiri sloja termoregulacijske folije. Između će se stvoriti zrak koji će štititi biljku od smrzavanja. Najbolje je birati 40-gramsku zimsku foliju. Ne bi bilo loše ni napraviti improviziranu konstrukciju oko najosjetljivijih vrsta te je ogrnuti nekom prirodnom tkaninom. Ključno je zaštititi biljke posebno u ovom periodu kad su ih tople temperature potaknule na prerano buđenje iz zimskog sna.

Foto: Miranda Cikotić/PIXSELL

Zbog svega navedenog biljke doživljavaju hormonalne promjene. Takvi skokovi temperature pogotovo zbunjuju trajnije nasade. Ne postoji puno načina da im se pomogne osim da se debla voćaka oboje vapnom. Osim što štiti od štetnika, vapno bijelom bojom odbija sunce.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije