Vrijeme je za akciju

Sezona je popravaka, uređenja i ušminkavanja doma, vrta, okućnice...

proljetno pospremanje
Foto: Thinkstock
1/5
17.04.2017.
u 07:15

Topliji dani idealni su za napraviti promjene i popravke svom domu i oko njega. Za dio toga valja zvati majstora, a dio možete sami

Čišćenje žlijeba od smeća i lišća, pregled krova i zamjena, primjerice, napuklih crjepova, osvježavanje ograde i nadstrešnica, sanacija i postavljanje nove izolacije na terasi, bojenje zidova, popravak oštećenja nastalih od niskih temperatura ili saniranje vlage samo su neki od proljetnih poslova u i oko kuće, odnosno stana.

Neke poslove možete obaviti sami ili uz pomoć prijatelja, a za neke je bolje angažirati majstora. Posao valja organizirati po hitnosti i složenosti i pri tome valja računati i na realno vrijeme trajanja pojedinih radova.

– Manji popravci na krovu, poput popravka na opšivu dimnjaka ili zamjene manjeg broja crjepova ili nekog drugog pokrova mogu se riješiti kroz dan ili dva, ali ako se radi o saniranju vlage, treba računati da se neke stvari moraju sušiti i da je proces duži – ističe građevinski obrtnik Ivica Puž.

Foto: pixabay

“Preskakanje” faza, poput sušenja ili stezanja i požurivanje završetka radova katkada može loše završiti – pojavom vlage, ljuštenjem boja, stvaranjem mjehurića na zidovima ili parketima, odljepljivanjem tapeta ili čak odljepljivanjem keramičkih pločica.

Pri tome valja voditi računa i o vremenskim uvjetima. Za većinu radova, čak i one koji obavljamo u interijeru, bolje je odabrati tople i suhe dane.

– Za svaki posao uvijek bih preporučio ovlaštenog majstora, jer to je ipak garancija da će posao biti dobro obavljen, a i eventualne reklamacije bit će na vrijeme riješene – preporuka je Željka Cvetka, ing. građevine iz tvrtke Cvetko gradnja, koji podsjeća da majstori iz oglasnika mogu biti jeftiniji, ali valja biti na oprezu. Inače, prije angažiranja majstora valja sastaviti troškovnik točnim opisom poslova te dogovoriti cijenu i rokove izvedbe.

Foto: pixabay

Upuštamo li se u poslove sami, uz malo znanja, vještine i puno strpljenja, važno je imati i dobar alat te materijal. Pri odabiru valja pripaziti na njegovu kvalitetu (jer neke poslove doista ne obavljamo često) i strogo se držati uputa proizvođača. Posebno je to važno kod različitih boja, lazura, ljepila ili masa. Imate li neke dvojbe oko izbora materijala, potražite pomoć stručnjaka, a određene savjete o proizvodima mogu dati i prodavači na specijaliziranim odjelima.

Foto: pixabay

Proljetni poslovi su čišćenje tepiha i pranje prozora, pospremanje podruma ili tavana, garaža, servisiranje klima-uređaja, pregled i čišćenje dimnjaka...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije