Zasučite rukave

Priprema tla pola je posla

tlo
Foto: Thinkstock
05.04.2014.
u 00:00

Da bismo bilo kakav projekt uspješno realizirali, najvažnija je dobra i temeljita priprema. Isto vrijedi kod sadnje cvijeća jer podloga i ono što je u njoj može uvelike utjecati na konačni ishod. Prije nego što krenete u akciju sa sadnicama, tlo treba obraditi frezanjem i rahljenjem, pogotovo ako od livade želite napraviti cvijetnjak. Naravno, razne vrste tla zahtijevaju i različitu pripremu pa je za lužnato tlo potreban humus, treset ili pijesak.

Isto je kod ilovače kod koje se eventualno dodaje i gnojivo. Treba spomenuti kako stručnjaci za hortikulturu ne preferiraju gnojiva biljnog porijekla, već ona poput osmokota, granulastog gnojiva, koje se, ovisno o sastojcima, otapa od pet pa čak do 13 mjeseci.

Nadalje, nakon što se zemlja usitni, biljke se postavljaju u formaciju koja je adekvatna za sadnju. Potrebno je računati na vremenske i prostorne uvjete koje određeni cvijet treba, a ne se odlučiti za nasumični raspored. Ako ste odlučili saditi u posudama, bilo da ćete ih smjestiti na terasu ili negdje u vrt, zemlja za posude mora biti isključivo kombinacija treseta, humusa i pijeska zbog održavanja vlage.

Pri kupnji zemlje nikako nemojte odabrati crne, lužnate zemlje jer će tada vaša biljka “gorjeti”. Iako je rašireno mišljenje kako je crna zemlja hranjiva, ona to nije, tvrde nam stručnjaci iz Vrtnog centra “Bobica”. U posude se stoga stavlja tresetna zemlja koja je uz dodatak gnojiva najbolji recept za dugogodišnji opstanak biljke.

Ako su posude dublje od 50 cm, tada ima prostora za razvoj korijena pa se na na dno treba staviti drenaža od batude, sitnog šljunka, i to debljine 5-10 cm. Na to se doda zemlja i granularno gnojivo i bit će to optimalna podloga za uzgoj. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije