hrana iz domaćeg uzgoja

Poznata vrtlarica ističe: Klima se mijenja, hranu iz vlastitog vrta sad možemo imati cijelu godinu

sjemenjace
Shutterstok
28.03.2024.
u 06:00

Hrana treba biti sezonska, lokalna i organska, što ponekad ne možemo pronaći u dućanima. Rješenje je povezati se s lokalnim proizvođačima i više se okrenuti kuhanju

Kako u vlastitom vrtu uzgajati i imati vlastitu hranu dostupnu tijekom cijele sezone? Kako produžiti vrtlarsku sezonu određenim vrstama? Što možete sijati i više puta u godini? Koje kulture pohraniti na najbolji način da su vam dostupne u vrijeme i kad ne rastu u vrtu? Odgovore na sva ova pitanja zna poznata vrtlarica, aktivistica biovrtlarstva i autorica Silvija Kolar-Fodor. Ona širom Hrvatske organizira predavanja na kojima zainteresiranima daje konkretne upute o tome što, kada i u koje godišnje doba možemo uzgojiti i na koji način možemo produžiti sjetvu. Mnogi čimbenici, od klimatskih promjena do povećanja cijena hrane, utječu da se građani sve više okreću vlastitoj proizvodnji. Puno je motiva da se okrenemo oko sebe i iskoristimo zelenu površinu koju eventualno vidimo u blizini. Taj trend je među Hrvatima sve prisutniji.

Foto: Dom i vrt

– Mislim da moramo biti svjesni da se klimatske promjene događaju. To najviše vide ljudi u poljoprivredi. Osobno to vidim po tome što su nam proljeća, nažalost, taman kada treba sijati hladnija i mokrija, ali su jeseni sve duže, a zime sve blaže. Onda zapravo nema onih situacija kada je zimi znalo po mjesec dana tlo biti zamrznuto, debeli minusi itd. Mi zapravo i kroz te zimske mjesece možemo imati produžene berbe kupusnjača i nekih drugih zanimljivih kultura i sve više se baviti sukcesivnom sjetvom, sve više vrsta u više doba godine uzgajati – kaže Kolar-Fodor.

Foto: Vjeran Žganec Roguilja/PIXSELL

Srećom, tržište se raširilo. Danas imamo pristup nekim sortama kojima prije nismo imali, što nam uz dodatno znanje o samoniklom jestivom ljekovitom bilju kojim si upotpunjujemo prehranu omogućava da doista možemo imati hranu cijelu sezonu. Prema riječima vrtlarice, mnoge kulture možemo brati više puta na godinu. Primjerice, grašak i mahune uglavnom sijemo na proljeće kako bismo ih brali prije ljeta. Ali u srpnju ih možemo ponovno posijati i brati na jesen. Isto tako i salatu, lisnato, gomoljasto povrće. Što je toplije, to su nam veće mogućnosti za višekratnu sjetvu.

sjemenjace
1/10

Uz sve češći trend uvoženja hrane upitne kvalitete iz trećih zemalja, kaže, danas je potrebno postati odgovoran potrošač.

Prijevare s hranom su česte. Primjerice, na tržištu su se već sad, u ovo doba pojavile neke rane jagode koje proglašavaju hrvatskim, ali ljudi su saznali da to, naravno, nije istina. Kako to popraviti? Jedna od tema kojima se bavi Kolar-Fodor upravo je kako postati svjestan potrošač i po kojim kriterijima birati hranu. Prema njezinim riječima, hrana treba biti sezonska, lokalna i organska, što ponekad nećemo moći pronaći u dućanima. Rješenje je povezati se s lokalnim domaćim proizvođačima i više se okrenuti kuhanju domaće hrane iz vlastitog uzgoja.

Foto: Dom i vrt

– Interes za uzgoj vlastite hrane raste otkako se ja bavim time, a to je zadnjih 18 godina, zadnjih desetak pogotovo. Međutim, ono što se dogodilo prije nekoliko godina, cijela ona priča sa zatvaranjima zbog pandemije, nagnula je ljude da počnu ozbiljno razmišljati o hrani – otkuda dolazi, kako se proizvodi... Iako pogledom na naše tržište vidimo da nismo samodostatni, odnosno da imamo sustav gdje se kvalitetne sirovine izvoze, a prerađevine uvoze, pitanje kvalitetne hrane je nešto što su ljudi zadnjih godina jako osvijestili i upravo radi toga se okreću uzgoju vlastite hrane – smatra Kolar-Fodor.

Hrana se u Hrvatskoj i Europi još uvijek ne cijeni dovoljno. Poljoprivrednici također nisu vrednovani onako kako bi trebali, ali često nisu ni dovoljno educirani o tome koliko se na planu očuvanja okoliša može postići kroz sustav hrane. Aktivistica vjeruje da možemo imati i zdravije stanovništvo i čišći okoliš i poljoprivrednike s većim pravima, ali onda zaista moramo krenuti u tom smjeru.

Foto: pixabay

– Sve kreće od osviještenog potrošača, a to je i najvažnija misija ovih predavanja, da osvijestimo potrošače da svaki dan biraju i da u skladu sa svojim izborom mogu imati sustav hrane kakav žele – istaknula je vrtlarica.

Predavanje u Slavonskom Brodu održano je u organizaciji Brodskog ekološkog društva, Gradske knjižnice i Udruge za ekološko vrtlarenje "Biovrt – u skladu s prirodom".

Ideja je s jedne strane približiti uzgoj hrane urbanim sredinama, a s druge prilagoditi se klimatskim promjenama. Proizvodnja hrane nije samo ekonomski nego i ekološki i socijalni problem.

Foto: pixabay

Mnogi ljudi vode se romantičnim razmišljanjem kako će oni uzgajati vlastitu hranu, ali svatko tko je ikad imao barem jedan mali kaktus zna kakva je to briga, a kamoli uzgajati svoju hranu cijelu sezonu. Nisu dovoljne samo ideje, treba učiniti nešto konkretno na tom polju.

– Skupoća je sigurno jedan od razloga zbog kojih se sve više okrećemo vlastitoj proizvodnji, ali mislim da ljudi postaju i osvješteniji o tome odakle nam hrana dolazi. Kako se proizvodi ta hrana, kakav je utjecaj na zdravlje kada jedemo hranu koja dođe s drugog kraja svijeta, pošpricana tko zna čime. U obzir svakako treba uzeti i prehrambenu neovisnost koju moramo razvijati – istaknula je Iris Beneš, programska koordinatorica Brodskog ekološkog društva.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije