Da bi uspješno vrtlarili na svojoj okućnici ili vrtu na terasi iduće sezone, počnite se već sada polako pripremati. Prolistajte literaturu, ali i savjete iskusnih vrtlara. Neke od njih i mi donosimo i otkrivaju "karakter" nekih vrsta povrća.
Korabica je društvena biljka i ne smeta joj ako je na gredici zajedno s mrkvom, salatom ili lukom.
Crveni kupus traži temeljito pripremljeno tlo, puno vode, a najbolje uspjeva na tlu blago kisele reakcije.
Krastavci obožavaju često zalijevanje.
Cvjetača je razmažena, traži puno vode i sunčanu poziciju. Ako je zemlja presuha, cvjetača će dobiti neugodan i snažan okus.
Krumpir je jedna od rijetkih vrsta povrća koja uspješno raste i u kiselom tlu.
Nakon branja graha dobro je ostaviti njegovo korijenje u zemlji jer će tlo obogatiti dušikom.
Zeleni kupus ne voli vjetar.
Ako je luk uzgojen na vlažnom tlu, manje je otporan i ne može ga se dugo čuvati.
Paprike se dobro slažu s rajčicama - obje vrsta vole sunce. Ljutim paprikama čak treba više toplijih dana za dozrijevanje od onih slatkih.
Šparoge su zahtjevne, a najviše vole propusno, pješčano-humusno tlo s dosta tresetnoga gnojiva.
>>Svježe i tijekom zime:kako čuvati korijenasto povrće