Zaštita povrća

Plamenjača je najčešća bolest luka i poriluka i u malim vrtovima

Plamenjača je najčešća bolest luka i poriluka i u malim vrtovima
Dom i vrt
01.05.2013.
u 09:00

Kod intenzivnog napada peronospore i bez provedenih mjera zaštite urod se može potpuno izgubiti.

Luk i poriluk su, uz rajčicu, najzastupljenije vrste povrća. Osim industrijske proizvodnje, uzgajaju se i u malim vrtovima. Nije čudo jer prepuni su vitamina C i B6, dijetalnih vlakana i antikolesterolskih komponenata. Proizvođači luka i poriluka redovito se susreću s problemom napada plamenjače (Peronospora destructor).

Velike štete

Plamenjača je svakako najčešća i najštetnija bolest luka i poriluka, a kao i kod ostalih kultura, razvija se u uvjetima visoke vlažnosti i umjerenih temperatura. Optimalni su uvjeti temperature oko 12ºC uz vlažnost zraka od 80% u trajanju od 6 sati. Na luku se plamenjača najčešće prenosi zaraženim lučicama iz kojih se micelij širi u list, govorimo o primarnoj infekciji i sistemičnim simptomima. Listovi su svjetliji, savinuti, a kod jakih zaraza lome se i vise prema tlu. Biljke koje niču iz zaraženih lučica ostaju patuljaste. Bez mjera zaštite moguća je sekundarna infekcija s lokalnim simptomima. Na listovima se javljaju žućkaste pjege, koje u vlažnim uvjetima postaju tamnije, sivoljubičaste, a u suhim uvjetima nekrotiziraju i postaju povoljna mjesta za naseljavanje drugih uzročnika (siva plijesan, alternaria). Kad je vlaga visoka, zaraza se može proširiti prema glavici i ljuskama pa zaražene glavice u skladištima trunu. Kod intenzivnog napada plamenjače i bez provedenih mjera zaštite urod se može potpuno izgubiti.

Preventivne mjere u suzbijanju bolesti luka i poriluka odnose se na čupanje i uništavanje zaraženih biljaka, pridržavanje plodoreda i sadnju zdravih lučica. Za suzbijanje plamenjače luka preporučujemo korištenje fungicida Fantic M ili Proplant.

Fantic M je kombinirani, sistemični i kontaktni fungicid u količini 2-2,5 kg/ha (200 do 250 g/100 l vode), a zbog sadržaja folpeta ima popratno djelovanje i na sivu plijesan (Botrytis cinerea). Zbog uravnotežene topivosti u vodi i lipidima brzo prodire u biljku pa ga već nekoliko sati nakon primjene ne mogu isprati ni jače oborine.

Protiv spora

Proplant je sistemični fungicid koji sprečava formiranje i klijanje spora, zaustavlja infekciju i njeno daljnje širenje u biljci. Primjenjuje se ponajprije preventivno ili u vrlo ranim fazama infekcije, prije nego što su vidljivi simptomi bolesti. Osim izvanredne učinkovitost na uzročnike plamenjače, odlično suzbija i uzročnika polijeganja (Phytium spp. i Phytophtora spp.) na luku i poriluku, zalijevanjem biljaka nakon nicanja ili presađivanja sa 100 ml 0,2%-tne otopine po biljci. Može se primijeniti potapanjem lučica, zalijevanjem ili prskanjem u koncentraciji 0,15-0,3 %(15-30 ml na 10 l vode).

Dodatak univerzalnog okvašivača Silwet L-77 omogućit će bolje prianjanje na biljke i osigurati potpunu iskoristivost primijenjenog sredstva za zaštitu i ishranu biljaka.

NE PROPUSTITE: Deset zlatnih pravila za uspjeh u uzgoju cvjetnica

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije