PRIHRANA

Paprika, rajčice i kupusnjače trebaju što više hraniva

Paprika, rajčice i kupusnjače trebaju što više hraniva
Foto: Dom i vrt
1/2
26.03.2013.
u 12:00

Uravnoteženo gnojenje osnova je zdravog uzgoja povrća u svakom vrtu

Zeleno povrće koje se uzgaja u vrtovima razlikuje se po svojim potrebama, među kojima je važna i količina hraniva koju ono treba za uspješan razvoj. I dok je većini povrća dovoljno normalno gnojenje, postoji nekoliko pohlepnih vrsta koje traže više pa treba znati kako s njima postupati da bi mjere bile odgovarajuće.

Kvalitetnije tlo

S obzirom na potrebe za hranjivim tvarima, biljke se dijele u tri skupine. Najviše hraniva trebaju kupusnjače, tikvenjače, rani krumpir i kukuruz šećerac. Te će nam biljke uvijek biti zahvalne na dobro pognojenoj gredici. Među biljke koje trebaju veće količine hraniva možemo uvrstiti i rajčicu, patlidžan i papriku. Povrće koje treba manje hranjivih tvari korjenasto je i gomoljasto povrće, visoki grah, mahunarke i lukovice, poriluk, blitva, nadzemna korabica, radič, salata endivija, matovilac i špinat.

Da bi bolje raslo, povrće 
treba dovoljno hranjivih tvari

Kod gnojenja moramo poštivati plodored, a kad se upotrebljava stajski gnoj, koji djeluje više godina, treba dobro paziti kojim biljkama godi, a za koje nije dobar. Neposredni doticaj sa stajskim gnojivom osobito škodi mahunarkama (grah, grašak, slanutak, leća) i lukovicama (luk, češnjak, mladi luk i poriluk). Zato su mnogo korisnija kvalitetna organska gnojiva koja nemaju višegodišnje djelovanje i do kojih je puno lakše doći.

Uravnoteženo gnojenje osnova je zdravog uzgoja povrća. Stoga za poboljšanje kvalitete tla u povrtnjaku možete koristiti Biogrenu, 100 posto organsko gnojivo dugotrajnog djelovanja koje, osim bogatog sastava, sadrži i najviše mikroorganizama, čak 22 milijarde u jednom gramu. Mikroorganizmi biološki aktiviraju tlo, zato je gnojivo izvrsno za poboljšanje kvalitete tla. Biljke bolje rastu, prije sazru, snažne su i zdrave. Biogrena je primjerena za veće sadnje krumpira kao i za biljke koje trebaju kiselo tlo, npr. citrusi, borovnice, rododendroni… Osobito dobro pomaže kod sazrijevanja komposta, u što su se uvjerili svi koji su ga i probali.

Odlično potpuno organsko gnojivo je i Plantella organik. U usporedbi s prosječnim sastavom hraniva u drugim organskim gnojivima, Plantella organik dokazano je kvalitetno gnojivo izuzetno bogato suhom tvari i makroelementima. U pokusima koji su napravljeni na različitim povrtnim kulturama u svim je primjerima primjene gnojiva Organika dobiven povećan urod, poboljšana kvaliteta nekih vrsta plodovitog povrća u obliku većeg udjela suhe tvari, više vitamina C i većeg udjela ukupnih šećera. Organska gnojiva moraju se upotrebljavati svake godine. 


Prihranjivanje

Sve, pa i nezahtjevne vrste biljaka, u razdoblju vegetacije (brzog razvoja lišća) jednom tjedno prihranjujemo još i tekućim prirodnim hranjivom Bio Plantella Vrt kojem su dodane i morske alge. Morska alge, koje gnojivo sadržava, pridonose razvitku korijenja, a time i rastu čitave biljke, razvoju zdravih i sočnih plodova punijeg okusa i njihovu brzom dozrijevanju. Zbog svog tekućeg oblika gnojivo djeluje brže jer ga biljke lakše apsorbiraju.

U vrijeme vegetacije gnojivo možemo upotrijebiti i folijarno (preko listova) i tako opskrbiti plod hranjivim tvarima kada su mu najpotrebnije. Gnojivo odlikuje upotreba u malim količinama – za jednu litru hranjive otopine treba nam samo 15 ml Bio Plantella Vrta.

NE PROPUSTITE: Zaštitite jagode pravilno i spriječite štetu i za iduću godinu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije