Hit u vrtu

Ove godine trend je saditi begonije, viseće rajčice i začine

vrt
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/3
07.01.2014.
u 00:00

Otkrivamo koji će trendovi obilježiti uređenje vrtova u 2014. te koje su biljke najtraženija roba među vrtlarima

Većini vrtlara najvažnija stvar u 2014. jest podatak kakvo će biti vrijeme. Poslije suše 2012. godine, 2013. godina bila je povoljna za rad u vrtu premda je kraj sezone obilježila suša, a sezona rada u vrtu počela je sa zakašnjenjem.

Kako su ljeti u nekim krajevima uobičajene redukcije vode, ključno je na vrijeme početi skupljati zalihe vode, bilo skupljanjem kišnice ili dovođenjem alternativnih izvora vode u vaš vrt. Agrometeorolozi pretpostavljaju da će radovi u vrtu i 2014. godine početi nešto kasnije.

Osim vremena, sve vas koji uživate u vrtu, naravno, zanima i koje će sorte biti hit u 2014. Dakle, bit će popularno saditi divlje, poljsko cvijeće, taj trend traje još od Olimpijade u Londonu. Za sjenovite vrtove u trendu će biti begonije, one će uveliko zamijenili impatiens.

2014. počinje dvogodišnja zabrana upotrebe neonikotinoida, pesticida odgovornog za pomor pčela. Upotreba treseta sljedeće će godine porasti u pripremi komposta zbog dobre žetve ove godine. Razlog je ovome niža cijena treseta u odnosu na druge supstitutivne komponente koje se koriste u pripremi komposta. Povlačenje treseta iz upotrebe se očekuje 2020. godine.

Za tržište su proizvođači pripremili brojne neobične proizvode, npr. solarne lampe u obliku pingvina. Također, u trendu će biti skulpture, moderne, ali i one klasične. Očekuju nas i novosti u svijetu navodnjavanja vrtova, ali i noviteti vezani uz uzgoj sobnog bilja. Moderne, štedne lampe za uzgoj veliki su hit koji bi premijeru trebao imati u ožujku. Ako ste pak od onih koji koketiraju u svojim vrtovima i s povrtlarstvom – apsolutni su hit viseće rajčice koje daju veći prinos na manjoj površini.

Viseće rajčice ukras su vrtu, lakše se brinuti o njima, a i prinos je veći

Sadit će se i začinsko bilje za kućnu upotrebu kao i sve sorte feferona i salata. Dobra je vijest da se sve to povrće može uzgajati i na malim površinama poput balkona.

Organski vrtovi doživjet će bum u 2014.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije