Ljekovito bilje

Ova biljka je prirodni lijek za šećernu bolest

Ova biljka je prirodni lijek za šećernu bolest
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/2
26.09.2013.
u 12:49

Lijek je za akutna i kronična želučano-crijevna oboljenja

Borovnica, Vaccinium myrtillus L., zove se i brusovnica, borovnika, borovnjača, crna borovnica, crna jagoda, divlja mrča, divo grozje. U pučkoj medicini biljka poznata po ljekovitosti, a najviše za jačanje organizma. Glikozid mirtilin iz listova borovnice s pravom nazivaju vegetativnim biljnim inzulinom, vrlo je učinkovito prirodno sredstvo za liječenje šećerne bolesti, ali uz stalnu suradnju s liječnikom i dijetu.

Smanjuje nadutost

U pučkoj medicini cijenjen je lijek za akutna i kronična želučano-crijevna oboljenja, osobito kod djece, za trbušni tifus i paratifus, kao dopuna terapiji antibioticima jer uvarak listova i osušenih plodova borovnice u roku od 24 sata ubija klice tifusa, paratifusa, koli bacila, što znači da liječi i određene upale tankog i debelog crijeva, jer borovnica steže sluznicu, veže bakterije i njihove otrove, uništava zarazne klice, djeluje umirujuće, za jačanje i čišćenje jetre, za liječenje poremećaja varenja i truljenja hrane. Pomaže kod katara, upale i drugih tegoba s mjehurom kao i kod lijenosti crijeva jer potiče peristaltiku. Otklanja nadimanje i plinove u crijevima, što je značajno u liječenju hemoroida i crijevnih oboljenja. Jedan od najboljih pripravaka je vino od borovnice koje se preporučuje za liječenje kolitisa, svih akutnih i kroničnih želučano-crijevnih bolesti, probavnih smetnji, opće slabosti te kod pomanjkanja apetita.

Čaj od listova djelotvorno sprečava stvaranje mokraćne kiseline, što je izuzetno važno za osobe oboljele od gihta. Svježe istisnuti sok jedan je od najboljih prirodnih lijekova za ispiranje grla i grgljanje kod katara grla i ždrijela, afti, upale zubnog mesa, za leukoplakiju jezika izazvanu pretjeranim pušenjem. Ako se sok zadrži par minuta u ustima, otklanja neugodan zadah. Svježi sok uklanja crijevne parazite, naročito gliste, te snižava kolesterol. List i plod borovnice u uvarku koji smiruje nadražaj kašlja i potiče sazrijevanje sluzi i iskašljavanje, kao i sirup od borovnice, učinkoviti su u liječenju hripavca.

Za bolji vid

Trljanje vlasišta čajem od listova borovnica potiče rast kose. Znanstvena istraživanja potvrđuju ulogu sastojka antocijanozida u liječenju slabog vida noću, kao i u širenju vidnog polja. Antocijanid djeluje na kapilare u mrežnici, pojačava im funkciju, te sprečava nastanak žute pjege, utječe na sniženje krvnog tlaka, smiruje menstrualne grčeve, sprečava stvaranje krvnih ugrušaka. Nije naodmet uzimati zajedno borovnicu i mrkvu. Borovnicu ne bi smjele uzimati osobe koje imaju čir na želucu, slabi želudac, slaba jetra te komplikacije i slab rad tih organa.

Sok od plodova
Univerzalna primjena. Uzimati tri puta po 1 dl prije i poslije jela u gutljajima za sva navedena oboljenja. Dulja uporaba soka može izazvati zatvor. Uz univerzalnu primjenu postoji i terapijska primjena, kao što su ispiranje usta i usne šupljine i grgljanje kod upala i leukoplakije, masaže i mazanje kod osipa, svraba i raznih kožnih nečistoća.

Tinktura
250 g suhih borovnica, 750 g rakije prepečenice
Priprema: Močiti borovnicu u rakiji 6-8 mjeseci i nakon toga procijediti.
Uputa za uporabu: tinkturu piti razrijeđenu s vodom, sokom ili čajem. Najmanja doza 10 do 15 kapi, srednja doza 25 do 30 kapi, najveća doza jedna čajna žličica.

Sirup
1 kg zgusnutog soka borovnice, 1 kg kaduljina meda
Priprema: Borovnice zgnječiti i pasirati. Prokuhati da se sok malo zgusne i pomiješati s medom.
Uputa za uporabu: uzimati 3-4 puta na dan po jednu jušnu žlicu prije jela za plućne bolesti i hripavac.

Bistri sok
5 kg borovnica, 1 kg šećera
Priprema: Borovnice oprati, očistiti i odstraniti peteljke. U veću staklenku slagati red borovnica, red šećera. Pustiti na toplome i kad se šećer rastopi, procijediti.
Uputa za uporabu: uzimati 1-3 dl doka razblaženog s malo vode.

Čaj za proljev
25 g listova borovnice, 25 g suhih plodova borovnice, 25 g sjemenki dunje, 25 g metvice, 1/2 l vode
Priprema: Sve sastojke dobro promiješati, uzeti tri jušne žlice mješavine i preliti s pola litre kipuće vode, preklopiti i nakon dva sata procijediti.
Uputa za uporabu: piti tijekom dana umjesto vode u gutljajima. Čaj ne sladiti.

Vino
2 čaše suhih borovnica, 1/2 l dobrog crnog vina
Priprema: Plodove suge borovnice kuhati u malo vode oko 10 minuta. Dodati pola litre crnog vina i ponovno kuhati. Čim zakipi skloniti s vatre da se malo ohladi i ponovno zakuhati. Ponoviti to dva-tri puta. U vidno od borovnice dobro je staviti i malo klinčića ili štapić cimeta. Procijediti.
Uputa za uporabu: uzimati 3-4 puta dnevno malu čašicu.

Čaj za šećernu bolest
20 g listova borovnice, 20 g listova duda, 20 g dobričice, 40 g bijelih mahuna
Priprema: Sve sastojke dobro promiješati i tri jušne žlice mješavine kuhati 15 minuta u 1/2 l vode. Poklopiti, pustiti da odstoji tri sata i procijediti.

Prašak
50-100 g suhog korijena borovnice
Priprema: Suhi korijen borovnice istući i samljeti u prah te ga pohraniti na odgovarajući način.
Uputa za uporabu: Praškom posipati oboljela mjesta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije