Abeceda ljekovitog bilja

Ova biljka čuva uho i liječi kožu

čuvarkuća
Foto: Arhiva VL
1/2
29.12.2013.
u 00:00

Čuvarkuća se preporučuje kod opekotina, osipa, akni, ekcema, čak i kod nekih karcinoma

Tradicija uzgoja čuvarkuće na krovovima seoskih kuća, staja i drvarnica kao zaštita od gromova, potječe iz 9. st. Pučka medicina srednjeg vijeka rabila ju je za liječenja bolesti kože i uha. Da jedenje svježih listova čuvarkuće može izazvati bolove u uhu i tegobe sa sluhom, malo me tko mogao uvjeriti jer sam uvijek naglašavao prednost samoniklog jestivog bilja u ishrani. Slično liječi slično osnovni je temelj homeopatije.

U tijeku studija homeopatije savjetovao sam kolegi prof. Halidu sok čuvarkuće za njegovu poznanicu za tegobe uha (bolovi, česte upale, slab sluh, itd.), kao i jedenje svježih listova pomiješanih sa zelenom salatom. Tegobe su se smirile i poznanica je bila zadovoljna. Nakon određenog vremena ponovno mi se požalio da ima bolove uha i da ne zna što će jer i dalje jede već omiljene listove čuvarkuće kao dodatak salatama. Savjetovao sam prestanak uporabe svježih listova čuvarkuće i dakako tegobe su prestale. Čuvarkuća se preporučuje i za liječenje drugih bolesti. Zdrobljeni svježi list liječi; opekotine, čireve, bolna mjesta izazvanih gihtom, pojasni osip (herpes zastor), raspucale i oštećene kože, kao i najteže bolesti kože (karcinom), uboda insekta. Ako pomiješamo sa medom i jedemo, povoljno djeluje kod srčanih mana.
Domovina čuvarkuće je Meksiko, a potječe iz 9. st. (Sempervivum tectorum L.)

Čajni napitak od listova preporučuje se kod svih navedenih vanjskih bolesti, a za unutarnju primjenu kod; hemoroida, glista, loše probave, čira na želucu, kod prejake mjesečnice. Za ispiranje kod upale usne šupljine, grla, kod gnojnih ranica, angine i afti. Čajni napitak osvježava organizam, ima i diuretični učinak (bolesti mjehura), snižava povišenu temperaturu tijela te djeluje antiupalno.
Svježi sok čuvarkuće rabimo u liječenju; čireva na oku, kod bolova i curenja uha, slabog sluha, zatvorenog uha, ozljeda kože - vruća bol (akne, ekcema, apcesa, osipa, sunčanih opeklina, itd.), griže, gastritisa, raznih proljeva, crijevnih parazita, za klistiranje, kod groznice, nagluhosti, raznih upala, za odstranjivanje bradavica, kurije oči, osipa, čireva, crvenog vjetra, živčane rastrojenosti, padavice, osjećaja straha pogotovo onog koji se javlja u snu kod djece.

Oblog od svježeg soka rabimo za rane koje krvare i za rane uzrokovane djelovanjem kiseline. Od svježeg soka možemo napraviti i tinkturu. Mast od čuvarkuće rabimo za liječenje oteklina, nagnječenih mjesta na tijelu, rana, rana od udarca, sunčanih pjega, ta raznih kožnih nečistoća lica i tijela. Čuvarkuću rabimo kao; antiseptik, adstrigens,antipiretik,antiinflamatorik, antispazmolitik, antipiretik, antidiaroik, antiepileptik, antiekcemik, dermetik, diuretik, emolians, kozmetik, sedativ, tonik, vermifug. Kontraindikacije; Ne savjetuje se uporaba čuvarkuće kod slabog želuca, jetre, i žući.

Čaj za navedene bolesti
12 g suhog lista čuvarkuće ili 10 g svježeg lista, 2 dl vode
Uputa za pripremu: Kuhamo oko 15 minuta te procijedimo.
Uputa za uporabu: Natašte pijemo ujutro šalicu čaja, a kasnije drugu šalicu svakih sat vremena po jednu žlicu. Isti čaj rabimo za ispiranje.

Mast
1 šaka iscijeđenog lišća, 9 jušnih žlica vode, 200 g svinjskog sala
Uputa za pripremu: Kuhamo sastojke na laganoj vatri sve dok se mast ne počne odlijevati itada brzo procijedimo u porculansku posudu i pustimo da se skruti.
Uputa za uporabu: Prema navedenim bolestima mažemo oboljela mjesta 1-2 puta dnevno.

Preživljavanje u prirodi
Svježi sok pomiješan s malo vode gasi žeđ. Svježi listovi izvrstan su dodatak salatama ili varivu. Ljekovitost soka i zgnječenog lista rabimo za liječenje raznih uboda insekta, opekotina, oteklina, udarca i manjih rana te unutarnjih bolova želuca, slezene, uha, crijeva itd.

Homeopatija
Matična tinktura (listovi), preporučuje se za osip , kod karcinoma maternice karcinoma jezika (malignih ulceracija u ustima, krvarenja zubnog mesa, ), hemoroida, glista, kožnih bolesti (opekotina, akni, vrućih rana, ekscema), vanjskih ozljeda, rana, ugriza insekta...

Komentara 2

Avatar insideout
insideout
13:37 29.12.2013.

Domovina čuvarkuće je Meksiko, a potječe iz 9. st. ---------------------------- potjece iz 9,st. ahahaa a do devetog stoljeca je rasla na marsu

Avatar insideout
insideout
13:34 29.12.2013.

Ova biljka čuva uho i liječi kožu ------------------------------------------------------ mozes mislit, to je meni moja mater rekla prije 50 godina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije