LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Vrt

Odabir prave sadnice diktira prinos u vrtu, uz ova četiri savjeta naći ćete idealnu!

Nudimo vam mali putokaz prilikom nabavke presadnica cvijeća i povrća iz plastičnih lončića i kontejnera, ako ih već ne uzgajate sami iz sjemena
04. svibnja 2021. u 07:00 0 komentara 12746 prikaza
presadnice
Foto: Thinkstock

Presadnice, sadnice ili kolokvijalno flanci aktualni su najviše u ovo doba. Iako, sadnja voćnih, povrtnih i drugih kultura traje gotovo čitavu godinu, što naravno ovisi o vrsti koju želimo uzgojiti. Obično ih nabavljamo na tržnici i tada se često nađemo u dvojbi: jesmo li ih možda trebali kupiti u rasadniku i kako ćemo znati jesmo li nabavili kvalitetne primjerke?

presadnice | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Stoga vam nudimo vam mali putokaz prilikom nabavke presadnica cvijeća i povrća iz plastičnih lončića i kontejnera, ako ih već ne uzgajate sami iz sjemena.

RASADNIK ILI TRŽNICA?

Iako nema strogih pravila, jer nisu ni svi rasadnici oličenje kvalitete, stručnjaci ipak preporučuju, ako nemate 'provjeren' izvor na tržnici, da presadnice ipak onda nabavite u rasadniku. Dugim stajanjem na tržnici korijen presadnice se može oštetiti.

presadnice | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

KORIJEN SADNICE

Drugi kriterij prilikom odabira neka bude korijen presadnice – po njemu možemo ocijeniti je li sadnica dovoljno zdrava da ju i kupimo. Korijen bi trebao biti svjež i razvijen, s nekoliko žilica (od tri do pet) koje se ne bi smjele mrviti kada ih dotaknemo. Također, korijen bi trebao biti posve 'integriran' odnosno prorastao u zemlji u kojoj se nalazi.

Prve presadnice | Autor : Dom i vrt Foto: Dom i vrt

LISTOVI I STABLJIKE

Listovi trebaju biti zdrave i razvijene listove zelene boje, bez požutjelih dijelova ili nekih drugih oštećenja, a stabljika bi trebala biti čvrsta. Pazite samo da stabljika nema neke odrvenjele dijelove.

PRESAĐIVANJE

Lagano izvadimo presadnicu iz kutije ili čašice i prenesemo je u zemlju ili teglu koja će biti njezino stalno 'stanište' te stisnemo prstima zemlju oko nje da je učvrstimo. Ako su u pitanju gredice, zemlja treba biti rahla i pognojena. Nakon presađivanja biljku odmah zalijte.

Za svakodnevnu inspiraciju pratite nas i na Instagramu!

ukrasni kelj prirodna ljepota Možda vam nije palo na pamet, ali kelj može biti savršena dekoracija, evo kako! ruže Super savjeti Donosimo baš sve što trebate znati o sadnji i uzgoju ruža, u vrtu ili na balkonu različak prirodna ljepota Različak: Od korova do omiljenog cvijeta u vrtu, planirate li sadnju sad zasučite rukave
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.