Naslovnica Zeleni trendovi Vrt

Ne bacajte polomljene tegle, mogu biti itekako korisne

Potrgane posude za cvijeće od gline ne bacajte odmah u smeće, i u takvom stanju mogu nastaviti svoju ulogu
28. lipnja 2018. u 14:14 0 komentara 3452 prikaza
stare tegle potrgane
Foto: Thinkstock

Cvijeće i začine često sadimo u plastične tegle i zato jer su praktične - lagane su za transport, a i teško da će se pri padu uslijed naleta vjetra ili zbog naše neopreznosti potrgati. Usto su i jeftine. No, plastične tegle nisu toliko estetski atraktivne kao glinene, zar ne?

Osim estetike, važnu ulogu igra i činjenica da je ovaj materijal prirodan i da u njemu biljka 'diše', što je vrlo bitno kod onih vrsta koje trebaju jaku drenažu. Kada zalijete cvijeće zasađeno u glinenu posudu, ono propušta vodu izvan stijenki, odnosno biljka zadržava vode onoliko koliko joj je potrebno i tako bolje uspijeva. Prilikom jakih kiša ne morate strepiti što će biti s biljkom zbog tolike količine vode koju je primila - glina će jednostavno propustiti sav višak.

Njihov najveći nedostatak jest što su lako lomljive - ne samo ako se izvrnu ili padnu s određene visine, nego se zna dogoditi da zbog jačanja korijena biljke stjenke tegle popucaju. No, ne očajavajte, jer nabavka nove tegle nije jedino rješenje.

Naime, i tu staru, polomljenu teglu možete koristiti - ako nije posve razlomljena možete biljku ostaviti da raste i dalje u njoj. Ako je više napukla ili vidite da biljci ne odgovara 'nova' tegla, onda jednostavno u takvu polomljenu teglu zasadite neku manju vrstu.

Tako ćete dobiti i zanimljivu dekoraciju na svome balkonu, okućnici ili u vrtu. Naročito će tegla biti efektan ukras ako više vrsta zasadite u nju, a krhotine koje su ostale upotrijebite kao dekoraciju oko nje. Ako teglu stavljate na zemlju, bilo bi idealno kada bi donji dio tegle bio otvoren, tako da biljka može pustiti korijenje i tako bolje rasti i trajati.

Pogledajte naše prijedloge i inspirirajte se!

stare tegle potrgane | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

 

stare tegle potrgane | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

 

stare tegle potrgane | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

 

stare tegle potrgane | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

 

stare tegle potrgane | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

>>Nađite novi originalan dom za svoje cvijeće i začine

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.