13.05.2014. u 12:00

Galanga se preporuča rabiti za srčane boli, poremećaje u radu probavnog trakta, bolove u leđima...

Domovina galange je Kina u kojoj ga nazivaju liang-kiang (blagi đumbir), dok Arapi rabe naziv khalangian. Latinsko ime dobiva po talijanskom profesor Prosperu Alpiniju. U srednjem vijeku u Europu dolazi iz Egipta kao poznati začin i afrodizijak. Sveta Hildegard preporučuje uporabu galange, za srčane boli, poremećaje u radu probavnog trakta, bolove u leđima, a najpoznatija joj je izreka: “kad bi postojala biljka – droga za buđenje mrtvih, na prvom mjestu bio bi korijen galange”.

Začin jelima

Ljekovito djelovanje galange možemo usporediti s đumbirom jer su sličnog djelovanja. Kao začin ima veliku primjenu u raznim dijetalnim jelima u kojima dolaze do izražaja njegova ljekovita svojstva.

Galanga je u prvom redu: digestiv koji utječe na rad želuca izazivajući tek, dispeptik (koji pomaže u poremećajima vrenja i varenja hrane u želucu, za jačanje želuca, sprečava mučninu i grčeva, naročito kod morske bolesti), karminativ (otklanja razne tegobe sa nadutošću i nadimanjima, kod vjetrova, gutanja zraka), antiinflamatorik i sekretolik (kod infekcija – upale dišnih organa i puta te kod jakog katara bronha, preporučuje se kod respiratornih tegoba naročito kod djece), antibakterik (uništava bakterije streptokoka, colli bakterije, Bacillus cereus, Staphylococcus aureas, Pseudomonas auroginosa, Escherichia coli), antitumor (preporučuje se kod raznih novotvorina), antemetik, sprečava povraćanje, katarik (otklanja katar želuca i crijeva,upalnih procesa), kardio tonik (kod slabosti srca i bolova), analgetik (pomaže i kod raznih bolova, kao prirodni analgetik kod reumatskih bolova –- leđa, kao i ostala bolna mjesta, kod abdominalnih bolova, bolova želuca, bolova u žučnjaku, bolova srca i pluća), antipiretik (ima svojstvo liječenja virusnih groznica i visoke temperature), narkotik (ima blago halucinirajuće djelovanje, vizualne halucinacije), pojačava cirkulaciju, povoljno djeluje na središnji živčani sustav SŽS, kod oslabljene erekcije, pojačava količinu i pokretljivost sperme te se preporučuje za dobru memoriju.

Kao nitroglicerin

“Galanga je posve topla, nema u sebi nikakve hladnoće i ljekovita je, ona smiruje srčanu bol te oživljava srce slično kao i nitroglicerin”, na ovaj način je sveta Hildegard opisala galangu – galgant, preporučujući ga kao lijek za liječenje groznice, visoke temperature, bolove u leđima, tijelu, srcu, plućima i žuči.

Galanga se rabi kao: analgetik, antipiretik, antireumatik, antiinflamatorik, antemetik, aromatik, antitumor, afrodizijak, digestiv, dispetik, koleretik, karminativ, katarik, kardiotonik, narkotik, revitalizant, stimulans.

Kontraindikacije: Nisu poznate.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije