LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi

'Priželjkujem da moja ideja vrta zaživi u serijskoj proizvodnji’

Nastavljamo predstavljati izložene radove studenata dizajna koji su svoja idejna rješenja zelenih vrtova izložili u galeriji Bernardo Bernarid u Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu.
23. siječnja 2015. u 10:30 0 komentara 1675 prikaza
vertikalni vrt Karlo Pavičić
Foto: Privatni album
Pogledajte galeriju 1/2

Upravo na mjestu koje nosi ime po njihovu starijem i slavnom kolegi, pokojnom arhitektu Bernardu Bernardiju, studenti industrijskog dizajna imaju priliku predstaviti svoje radove.

U galeriji Bernardo Bernardi Pučkog otvorenog učilišta u Zagrebu u tijeku je izložba “Gardening” u kojoj su pokazana idejna rješenja desetero studenata na temu urbanih vrtova i kućnog vrtlarenja, a sve kako bi mladi dizajneri promišljali načine kako da se čovjek opet zbliži s prirodom.

Nakon prošlotjednog uvodnog teksta u kojem smo pisali i o radu Nike Crnčevića, ovaj put predstavljamo Karla Pavičića i njegov originalni koncept nazvan “Vertikalni sustav za uzgoj bilja”. Riječ je o modularnom sustavu za uzgoj povrća. Osim što se sastoji od više dijelova, odnosno katova koji ‘sjedaju’ jedan u drugi i u kojima se uzgajaju različite kulture, posebnost je Karlova koncepta u tome što se oni mogu rotirati.

vertikalni vrt Karlo Pavičić | Autor : Jurica Galoić/PIXSELL/ilustracija Foto: Jurica Galoić/PIXSELL/ilustracija Vrt se sastoji od rotirajućih katova, što omogućuje kontrolu sunčeva svjetla. Biljke koje trebaju više sunca su na vrhu, a one koje ga trebaju manje su dolje

– Cilj rotiranja jest da se osigura više ili manje sunca za biljke ili povrće, a isto tako da se dobije na prostoru – napominje Karlo. Biljke koje trebaju konstantno sunce sade se na najviši kat, a na niže dolaze one kojima odgovaraju sjenovitija mjesta. Zasad je njegov rad, kao i ostalih kolega (s izuzetkom Maje Jandrić), samo idejno rješenje. No mladi dizajner svakako priželjkuje da njegova zamisao zaživi u serijskoj proizvodnji.

– Pozivamo sve zainteresirane investitore u suradnji s fakultetom jer ovi koncepti izloženi ovdje nisu jedini. Postoje mnogi odlični projekti na fakultetu kojima samo treba korak do investitora – objašnjava Karlo Pavičić dodajući kako je bitno i to što ih ovaj projekt uči kako u dizajnu, bio on ovako konkretno usmjeren na prirodu ili pak indirektno, uvijek treba promišljati o ekologiji.

– Uvijek pokušavamo koristiti lokalne sirovine i optimizirati njihovu iskoristivost. Usto je jedan od ciljeva učiniti proizvod trajnim naspram današnje kulture ‘određenog životnog vijeka proizvoda’ koji je dizajniran da se pokvari tj. potroši u određenom vremenskom roku – govori dizajner iza kojega je već nekoliko zapaženih radova poput inovativnog drvenog stolca Flora Fauna.

>>Mladi dizajneri misle zeleno: inovativna rješenja u teglama

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.