U vrtu

Namještaj možete i sami izraditi od starih paleta i tekstila, ali i udahnjujući život odbačenim komadima

Shutterstock
04.06.2017.
u 07:00

Imate li prostora, podijelite terasu na tematske zone. Ako vam je prostor skučen, potrudite se da bude maksimalno iskorišten i lišen suvišnih detalja

Nekima je dovoljna klupa u hladu i ledeno piće, drugi pak uređenju terase i vrta posvećuju više pažnje nego dnevnom boravku. U koju god skupinu spadali, savjeti koje donosimo univerzalni su, lako primjenjivi i što je najvažnije – uistinu pale, odnosno daju rezultat.

Foto: screenshot/facebook

Ovisno o veličini prostora, budžetu i namještaju koji već imate, lako i povoljno možete urediti svoj ljetni prostor u kojem ćete provoditi većinu slobodnog vremena. Imate li mali balkon, najvažnije je da prostor bude maksimalno iskorišten i da ga ne zagušite glomaznim komadima namještaja.

Podjela na tematske cjeline

Birajte lagani, sklopivi namještaj, iskoristite zidove i ogradu balkona, a umjesto stolaca dobro rješenje može biti škrinja koja služi kao dodatno spremište i kao mjesto za sjedenje.

Foto: screenshot/facebook

Ako vas ne muči veličina, prostor možete podijeliti u tematske cjeline. Veliku terasu ili vrt tako možete podijeliti u zonu za roštiljanje i objedovanje, zonu za opuštanje, a imate li mogućnosti čak i u sunčalište.

Ako imate stari namještaj od drveta, krajnje je vrijeme da ga obnovite. Prebrusite ga i zaštitite kako ga ne bi uništile atmosferilije. Isto vrijedi i za namještaj od željeza.

Ništa bez zelenila

Plastika i umjetni materijali zahtijevaju samo da ih održavate čistima. Kutne garniture od ratana ili njegove vjerne imitacije, popularnost su stekle zahvaljujući dojmu luksuza koji ostavljaju, ali i zbog velikih mekanih jastuka koji mame na opuštanje. Imate li malo znanja i puno volje, sami možete prilično jeftino napraviti nešto slično – od starih drvenih paleta i odbačenih jastuka koji će zablistati uz malo boje i novih tekstila. O vrtnom namještaju i uređenju vanjskog prostora ne može se govoriti, a da se ne spomenu biljke pa pokušajte u svoj dnevni boravak na otvorenom unijeti što više zelenila.

Foto: screenshot/facebook

To mogu biti trenutačno jako popularne viseće cvjetnice koje je prilično jednostavno održavati, palme ili citrusi koji ipak zahtijevaju osnovno vrtlarsko predznanje s obzirom na specifičnosti. Nadalje, sve je popularnije, čak i na najmanjim balkonima, uzgajati vlastito voće i povrće. Od voća najzastupljenije su bobičaste vrste koje ne zahtijevaju puno brige i prostora, a od povrća najčešće se sade salate. Začinsko bilje već se toliko uvriježilo da je gotovo “standardna postava” na balkonima i u vrtovima. Ako nemate prirodni hlad, svakako se pobrinite da ga osigurate bilo tendom, jedrima ili suncobranom. Posljednjih godina jako su popularne viseće ležaljke koje se mogu pričvrstiti na strop ili, ako imate mogućnosti, privezati na stablo.

Dječji kutak također je nešto o čemu valja voditi računa, a za mališane je najvažnije da imaju prostor koji je dobro zaklonjen od sunčevih zraka i u kojem se mogu sigurno kretati. Posebno mjesto na balkonu ili u vrtu pak zaslužuje roštilj – omiljeno okupljalište društva tijekom ljetnih mjeseci stoga se pobrinite da vam je taj kutak dovoljno velik i, naravno, osiguran od požara.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije