Vinograd

Najvažnija je ljetna zaštita vinove loze

Najvažnija je ljetna zaštita vinove loze
Dom i vrt
29.07.2013.
u 08:00

Oštećenja od tuče ulazna su vrata za bolesti zbog kojih može biti uništen trud vinogradara, kaže dipl. ing. agr. Davor Hodak, AgroChem Maks

Duga zima te kišno i hladno proljeće stvorili su brojne probleme poljoprivrednicima pa tako i uzgajivačima vinove loze. Tuča je još više pojačala dojam vrlo teške godine za vinogradare. Osim što smanjuje količinu i kakvoću uroda, a može ga i potpuno uništiti, posljedice tuče na vinovoj lozi mogu biti vidljive godinama.

Ugrožava urod

Mehanička oštećenja od tuče olakšavaju i prodor i zarazu sivom plijesni (Botrytis cinerea), najrazornijom bolesti vinograda u ljetnim mjesecima. Vrijeme od cvatnje vinove loze do berbe vrlo je važno razdoblje u zaštiti vinograda, a nerijetko se događa da zbog zanemarivanja zaštite u ljetnim mjesecima dolazi do katastrofa pa sav trud vinogradara odlazi u nepovrat. Velike štete od sive plijesni mogu potpuno ugroziti urod vinograda.

U slučaju pojave tuče u vinogradu nakon cvatnje koristimo čiste ili kombinirane bakrene pripravke kao Neoram WG, koji pospješuju zarastanje rana. Da bi se na tučom oštećenom grožđu spriječilo razvoj sive plijesni, treba bakrenim pripravcima dodati i fungicid Pyrus 40 SC. On štiti grozdove oštećene tučom, mehaničkim oštećenjima ili pri odlamanju zaperaka te pomaže bržem zacjeljivanju oštećenja i zaustavlja razvoj bolesti. Za završna prskanja preporučujemo spomenutu kombinaciju uz dodatak fungicida za suzbijanje pepelnice – Neoram WG, Pyrus 400 SC i Crystal.

Nisu štetni

Neoram WG najprodavaniji je bakreni pripravak u Europi. Doza mu je znatno smanjena, svojstva poboljšana, a zbog manje doze i cijena je povoljnija. Osigurava vrhunsku zaštitu uz minimalne doze primjene pa se naročito koristi u zaštiti kvalitetnih sorata vinove loze. U završnim tretiranjima koristi se u koncentraciji 0,2-0,3 posto. Zadovoljava kriterije doze bakra u ekološkoj proizvodnji na razini EU uz čak tri tretmana tijekom vegetacije. Posebnost botriticida Pyrus 400 SC je djelovanje putem plinovite faze. Isparavanje preparata nakon tretiranja omogućuje bolju zaštitu u slučaju slabije kvalitete prskanja i u težim uvjetima. Plinovita faza štiti slabije pristupačna mjesta, kao što su zbijeni grozdovi i gusta lisna masa. Nema štetno djelovanje na pčele i korisne organizme. Pyrus 400 SC razvrstan je izvan skupine otrova i označen kao tvar koja nije štetna. Primjenjuje se u dozi 2-2,5 l/ha (200 do 250 ml na 1000 m2) ili u koncentraciji 0,2-0,25 posto (200-250 ml u 100 l vode) uz utrošak 1000 l škropiva/ha.

Crystal djeluje izrazito preventivno uz ograničeno kurativno djelovanje, naročito na ljetnu infekciju pepelnice. S voštane prevlake boba plinovitom fazom širi se na nezaštićene dijelove grozda i mladica, što mu daje prednost pred ostalim fungicidima. Naročito se dobro pokazao u primjeni na strmim terenima, terasama i u vinogradima gdje su teški uvjeti za rad i prskanje. Naročito je važan u zaštiti grozdova od pepelnice. Primjenjuje se u koncentraciji od 0,02-0,025% (20-25 ml u 100 l vode tj. 2-2,5 ml u 10 l vode).

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije