JESTE LI ZNALI

Pripremite se! Približava se vrijeme sadnje ovih zanimljivih plodova

ukrasne ljute papričice
Foto: Thinkstock
1/6
22.02.2017.
u 08:15

Ožujak i travanj idealno je vrijeme za sadnju ovakvih papričica koje će intenzivnim bojama svojih plodova uljepšati vaš dom, balkon ili terasu

Prizor koji viđamo u vrtu u proljeće i ljeto kada su stabljike pokazale svoje zelene listove, a naročito šarolike plodove, uvijek je prekrasan i čudesan. Sjetimo se samo gredica graha, mahuna, patlidžana, paprika ili pak rajčica.

Među takve lijepe prizore svakako spadaju i ljute papričice sa svojim šarenim plodovima crvene, zelene ili žute boje pa ih katkada poželimo imati i kao ukrasno bilje u svojim domovima, na terasama...

Foto: Robert Demo

To je doista i moguće, kao i uzgoj jedne vrste ljutih papričica koje zbog svoje ljutine nisu za jelo, nego samo za ukras. I prvi pogled na njihove plodove navest ćete da ih pokušate zasaditi u svome domu kao sobnu biljku.

Kako se približava lijepo vrijeme, takve ukrasne papričice moći ćete zasaditi u žardinjerama i teglama na balkonu ili u cvjetnjaku na okućnici. Ožujak i travanj idealno su vrijeme za sadnju.

Foto: Robert Demo

Sjeme ili presadnice možete nabaviti u većim trgovinama i specijaliziranim dućanima. Uspješan uzgoj ukrasnih ljutih papričica, koje neki zovi i božićnom paprikom, zahtijeva sunčanu poziciju na kojoj nema propuha te puno svjetla i vode. Samo pripazite da ne bude na izravnom suncu jer će to uništiti plod. Takvi povoljni uvjeti utjecat će na njezin rast, ali i intenzitet boje ploda.

Foto: Robert Demo

Da bi uspjela, potrebna joj je i odgovarajuća temperatura – ne smije biti ispod 10 stupnjeva, ali ni preko 20. U ljetnim mjesecima preporučuje se tegle s papričicama iznijeti van. Kada je o zalijevanju riječ, onda ne smijete dopustiti da se zemlja osuši, a također je poželjno da je povremeno, otprilike dva puta tjedno, budući da voli vlagu, prskate vodom. Povremeno je također dobro dodavati i tekuće gnojivo u zemlju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije