za vrtlare početnike

Na kakvom tlu sadite? Uzmite zemlju u šaku i provjerite

vrste zemlj
Foto: Shutterstock
1/2
03.03.2015.
u 14:30

Saznajte kakva su pjeskovita, ilovasta, a kakva glinasta tla, kako vidjeti je li tlo kiselo, drenaža loša...

Ako ste odlučili ove godine vrtlariti i napraviti svoje prve gredice mrkve, salate, peršina ili luka, provjerite na kakvom tlu ćete ih uzgajati. Uzmite šaku zmelje u ruku - pjeskovito tlo je zrnato pa će kliziti između prstiju, ilovača će se drobiti, a od glinastog tla nastaju grudice.

Dobro je znati da pjeskovita tla se brzo isušuju, ali i brzo zagrijavaju nakon hladnih zimskih dana. Na takvim tlima vrtlarenje može i ranije početi.

Ilovasto tlo zadržava vlažnost, a istodobno je dovoljno rahlo pa je pogodno za uzgoj većine biljaka.

Glinasto tlo slabo propušta vodu. takvo tlo dobro je prekopati i ostaviti da se premrzne ili da ga vjetar isuši.

Tamna tla upijaju više sunčeve svjetlosti od svjetlih i na njima biljke se bolje razvijaju. Što je tlo tamnije bogatije je i humosom.

Loša drenaža u vrtu čest je razlog slabijeg razvoja biljke, jer i višak i manjak vlage loše utječe na rast i razvoj.

Za većinu biljaka najbolje je tlo čije je reakcija blago kisela, gotovo neutralna, dakle pH vrijednosti 6.5.

Kiselost tla se može provjeriti tako da žlici mokrog tla dodate malo soda biokarbone. Ako se počne pjeniti, tlo je izrazito kiselo.

Je li tlo previše lužnato može se provjerit dodati žlici suhog tla, pola žlice octa. Ako se zapjeni, tlo je izrazito lužnato.

Dobro je i znati kako u krajevima s malo oborina tla su uglavnom lužnata, a u krajevima s puno oborina tla su uglavnom kisela.

Foto: screenshot/facebook

>>Vrijeme je za popravke, obrezivanje, čišćenje, grabljanje i prvu sadnju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije