PRAKTIČNO

Multipraktik kolica za vrtlarenje skrivaju i spremnik za alat

kolica za vrtlarenje matej goreta
Foto: Privatni album
1/4
18.04.2015.
u 08:45

Student dizajna iz Zagreba Matej Goreta kreirao inovativna kolica za vrt s namjerom da olakša vrtlarenje starijim i slabijim osobama

Za svoj fakultetski zadatak koncepta urbanog vrtlarenja 'Gardening' student industrijskog dizajna s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu Matej Goreta odabrao je kolica.

Za jedan od tradicionalnijih alata u vrtlarstvu budući dizajner Matej se odlučio ponajviše zato što su kolica rijetko bila u fokusu dizajnera. Oblikuje se puno toga za vrtlarenje poput alatki, tegli, radne odjeće i raznih pomagala, ali se na kolica malo mislilo.

Foto: Robert Demo

- Kako se dizajn kolica nije puno mijenjao od samoga začetka, smatrao sam kako bih tu mogao pronaći potencijal za napredak. Usto, kolica sam uvijek doživljavao kao veliko, teško i nezgrapno pomagalo – objašnjava budući dizajner.

Dodatni motiv bio mu je i taj što se do sada nije pretjerano bavio temom urbanog vrtlarenja u dizajnu. U toj mjeri za njega su kolica bila pravi izazov i donijela su vrijedna profesionalna iskustva, ali i spoznaje.

Foto: Robert Demo
Kolica sa stražnje strane imaju pretince koji omogućavaju prijenos krupnog i sitnog alata za vrtlarenje

– Zeleni koncepti očuvanja okoliša i brige za budućnost trebali bi biti prisutni u svakom projektu i razmišljanju jer kao dizajneri imamo određenu odgovornost prema okolišu, jednaku kao i prema društvu – ističe.

Prije samog kreiranja bilo je potrebno proučiti povijest i samu svrhu kolica. Kroz taj studijski rad nicale su nove ideje i zamisli kako bi kolica ne samo trebala izgledati već i koje sve funkcije imati. Tako su na koncu kolica za skupljanje lišća i korova postala multifunkcionalna sprava. Njihova je posebnost što se spremnik zahvaljujući pomičnoj ručki na vrhu može spustiti u horizontalan položaj, isipavajući tako teret koji je prethodno prevozio.

Foto: Robert Demo
Otpuštanjem ručke na spremniku kolica se spuštaju u horizontalan položaj isipavajući teret. U tom položaju spremnik može služiti i kao radna ploha

Tako više nema potrebe za podizanjem i inače teških tački ili pak ručnog prebacivanja tereta. Osim toga, kolica sa stražnje strane imaju pretince koji omogućavaju prijenos sitnog i krupnog alata potrebnog za održavanje vrta, čineći ih pravom malom pokretnom alatnicom. Sve ove odlike čine kolica idealnim pomagalom starijim i slabijim osobama za rad u vrtu. Jedini nedostatak jest što su kolica zasad samo idejno rješenje.

Kao i svaki mladi dizajner, volio bih da se moje rješenje nađe u stvarnom svijetu i učini neku promjenu, no za to su potrebna velika ulaganja pa mi preostaje samo nadati se da će netko prepoznati potencijal koji se krije iza ovoga – poručuje talentirani dizajner.

>>'Moj alat za urbane vrtove može se prati u perilici za suđe'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije