LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Vrt

Maćuhica

12. prosinca 2017. u 15:08 0 komentara 585 prikaza
Maćuhica
Foto: Flora magazin

Tipična vrsta je dio samonikle flore naše zemlje. Šire je rasprostranjena u Europi, od Skandinavije južno i istočno do Korzike, a raste i u zapadnoj Aziji, Sibiru i Kavkazu. Može rasti kao jednogodišnja, dvogodišnja biljka ili kao kratkoživuća trajnica na kultiviranim i pustim tlima te niskim travnjacima, većinom na kiselim i neutralnim tlima. Mnogo se češće nalazi u polju s raži nego u onome sa pšenicom. Nekada je ova biljka zauzimala visoko mjesto u narodnoj medicini kao lijek za mnoge bolesti. Inače je dobra medonosna biljka. Čovjek je tijekom godina uzgojio mnogobrojne kultivare koji se razlikuju izgledom listova, veličinom i bojom cvjetova te rasporedom boja u cvijetu. Cvjetovi su vrlo ugodna mirisa. Sjemenke su zrele u razdoblju od lipnja do rujna. Često se usijava. Maćuhice se sade u jesen ili proljeće. Mogu se uzgajati kao dvogodišnje (preporučljivo) ili jednogodišnje biljke.

Primjena: uglavnom za gredice i njihove rubove, prozorske sandučiće, može i za stijene i potporne zidove zbog živih boja, za sadnju na grobovima, u zdjelama itd.

Napomena: ovu biljku treba zaštitu od jakih i naglih vjetrova.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.