Bosiljak, kadulja, peršin i timijan začinsko su bilje koje najčešće uzgajamo u svojim domovima i vrtovima. Neke od njih zbog atraktivnog izgleda i predivnog cvata (kadulja) koristimo i kao dekorativnu biljku.
Postoje i oni začini možda ne tako atraktivnog izgleda, ali s velikim kulinarskim i ljekovitim potencijalom, a koje gotovo da i ne poznamo. Jedan od njih zasigurno je ljupčac (lat. Levisticum officinale), poznat i kao selen, jubček ili biljka Maggi. Zbog njegova mirisa koji nalikuje poznatoj mješavini začina, mnogi ga nazivaju i biljka vegeta.
Intenzivna mirisa i slatkasto-gorkog okusa, ljupčac dodajemo namazima, juhama, umacima... i to u svježem ili sušenom stanju. Osim listića, koji nalikuju celeru, koriste se i drugi dijelovi ljupčaca – stabljika i sjemenke.
Iako je rijedak na policama tržnica i trgovina, u rasadnicima možete naći njegove sadnice ili sjeme i uzgojiti ga na balkonu ili u vrtu. Budući da nije zahtjevan, uspješno se uzgaja. No ipak izbjegavajte zatvorene prostore jer će ondje teže uspjeti. Posadite njegovo sjeme ili sadnicu u propusno tlo i stavite na sunčano mjesto ili eventualno laganu polusjenu.
Može narasti i do 1,5 metar te se proširiti do 1 m. Teško se bori s korovom, pa imajte u vidu da ga morate redovito plijeviti. U ljeti ga obrežite 1 do dva puta kako bi se na njemu mogli pojaviti novi listovi.
>>Koju teglicu odabrati za svoj cvijet, začin ili ljekovito bilje?