MIOMIRISNA SREĆONOŠA

Lipa - drvo sreće i zdravlja

Shutterstock
08.06.2017.
u 08:03

Mnoge su zdravstvene dobrobiti koje osigurava ova biljka malenih zelenožutih cvjetova

Lipa (lat. tilia) predstavlja simbol Slavena, kod kojih je običaj da se pod lipom sastaje, dogovara, vjenčava, sudi i zabavlja. Tako ne čudi da je ona poznata kao drvo sreće i zdravlja. Kod nas je još znana kao lipac, lipolist, lipa velelista i zimska lipa. Biljka je iz porodice sljezovki te njeno stablo može dosegnuti visinu od impresivnih 30 metara, a starost i do više stotina godina.

Mnoge su zdravstvene dobrobiti koje osigurava ova biljka malenih zelenožutih cvjetova. Sjajna je kod bolesti dišnih puteva, živčanog sustava, a često za njom posežemo kada nas muči šmrcanje, kašalj, hunjavica i slični simptomi gripe i prehlade. Dobrobitno djeluje na probavni sustav, tako da se konzumira kod slabog pražnjenja crijeva, zatvora, grčeva i proljeva. Jednako tako se preporučuje u liječenju kroničnog kašlja, bolova kod mokrenja, umora i problema "sa živcima".

"Cvijet lipe sadrži vitamin C, flavonoide, eterična ulja, tanin te soli vinske kiseline (tartarate). Stimulira mjenu tvari, pospješuje znojenje i tako doprinosi detoksikaciji", objašnjava dijetetičarka i nutricionistica Olja Martinić, iz Savjetovališta za nutricionizam “Olja".

Čaj od lipe može vas savršeno uspavati ako vas muči nesanica, a jednako tako je omiljen izbor osoba koje se bore s tjeskobom, depresijom ili uzimaju lijekove za smirenje. "Najbolji je samostalni čaj od lipe, iako se može kombinirati i s drugim ljekovitim biljem. Čaj od lipe se smatra najboljim odabirom pri mentalnom stresu, ali i kod problema s PMS-om.", savjetuje Martinić.

Foto: screenshot/facebook

Osim što povoljno djeluje na simptome predmenstrualnog sindroma, čaj od lipe je odličan i za njegu tijela: umivanje njime umanjuje nastanak bora i pjega, a trepavice se izvrsno njeguju.

"Cvjetovi lipe beru se početkom ljeta da bi tijekom godine pomagali oboljelima od gripe, onima s jakim migrenama te osobama koje muče probavne smetnje. U njoj nesmetano ne mogu uživati osobe s koronarnim smetnjama koje imaju stalnu terapiju, zbog interakcije čaja i lijeka", tvrdi dijetetičarka i nutricionistica Olja Martinić.

Početak ljeta je relativno vrijeme za početak berbe, jer ona ovisi o izgledu cvijeta. Točnije, cvjetovi se ne beru kada su rascvali, nego tek napola otvoreni te se tada suše. Prosušeni se ostavljaju u cijelosti, a ako od njih želite napraviti čaj, onda ih je potrebno usitniti.

Foto: screenshot/facebook

Pripremite sami sirup od lipe

"U pet litara hladne vode dodajte 100 grama limunske kiseline, 300 grama cvjetova lipe i ostavite poklopljeno 24 sata. Zatim ocijedite vodu, dodajte joj tri kilograma šećera i konzervans te dobro promiješajte. Ovakav sirup se ne kuha, nego se koristi metoda hladnog namakanja cvijeta. Čuvajte ga na hladnom i tamnom mjestu – najbolje u hladnjaku", savjetovala je dijetetičarka Martinić.

Sirup od lipe razrijedite vodom - sjajan je kao osvježavajuće piće u ovim vrućim danima. Poslužite ga s kriškom limuna i uz malo svježe ubrane metvice.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije