Lipa (lat. tilia) predstavlja simbol Slavena, kod kojih je običaj da se pod lipom sastaje, dogovara, vjenčava, sudi i zabavlja. Tako ne čudi da je ona poznata kao drvo sreće i zdravlja. Kod nas je još znana kao lipac, lipolist, lipa velelista i zimska lipa. Biljka je iz porodice sljezovki te njeno stablo može dosegnuti visinu od impresivnih 30 metara, a starost i do više stotina godina.
Mnoge su zdravstvene dobrobiti koje osigurava ova biljka malenih zelenožutih cvjetova. Sjajna je kod bolesti dišnih puteva, živčanog sustava, a često za njom posežemo kada nas muči šmrcanje, kašalj, hunjavica i slični simptomi gripe i prehlade. Dobrobitno djeluje na probavni sustav, tako da se konzumira kod slabog pražnjenja crijeva, zatvora, grčeva i proljeva. Jednako tako se preporučuje u liječenju kroničnog kašlja, bolova kod mokrenja, umora i problema "sa živcima".
"Cvijet lipe sadrži vitamin C, flavonoide, eterična ulja, tanin te soli vinske kiseline (tartarate). Stimulira mjenu tvari, pospješuje znojenje i tako doprinosi detoksikaciji", objašnjava dijetetičarka i nutricionistica Olja Martinić, iz Savjetovališta za nutricionizam “Olja".
Čaj od lipe može vas savršeno uspavati ako vas muči nesanica, a jednako tako je omiljen izbor osoba koje se bore s tjeskobom, depresijom ili uzimaju lijekove za smirenje. "Najbolji je samostalni čaj od lipe, iako se može kombinirati i s drugim ljekovitim biljem. Čaj od lipe se smatra najboljim odabirom pri mentalnom stresu, ali i kod problema s PMS-om.", savjetuje Martinić.
Osim što povoljno djeluje na simptome predmenstrualnog sindroma, čaj od lipe je odličan i za njegu tijela: umivanje njime umanjuje nastanak bora i pjega, a trepavice se izvrsno njeguju.
"Cvjetovi lipe beru se početkom ljeta da bi tijekom godine pomagali oboljelima od gripe, onima s jakim migrenama te osobama koje muče probavne smetnje. U njoj nesmetano ne mogu uživati osobe s koronarnim smetnjama koje imaju stalnu terapiju, zbog interakcije čaja i lijeka", tvrdi dijetetičarka i nutricionistica Olja Martinić.
Početak ljeta je relativno vrijeme za početak berbe, jer ona ovisi o izgledu cvijeta. Točnije, cvjetovi se ne beru kada su rascvali, nego tek napola otvoreni te se tada suše. Prosušeni se ostavljaju u cijelosti, a ako od njih želite napraviti čaj, onda ih je potrebno usitniti.
Pripremite sami sirup od lipe
"U pet litara hladne vode dodajte 100 grama limunske kiseline, 300 grama cvjetova lipe i ostavite poklopljeno 24 sata. Zatim ocijedite vodu, dodajte joj tri kilograma šećera i konzervans te dobro promiješajte. Ovakav sirup se ne kuha, nego se koristi metoda hladnog namakanja cvijeta. Čuvajte ga na hladnom i tamnom mjestu – najbolje u hladnjaku", savjetovala je dijetetičarka Martinić.
Sirup od lipe razrijedite vodom - sjajan je kao osvježavajuće piće u ovim vrućim danima. Poslužite ga s kriškom limuna i uz malo svježe ubrane metvice.