ZANIMLJIVOSTI

Leća je najstarije povrće, najstariji cvijet je lotos, a najveći raflezija

neobični podaci
Foto: Thinkstock
1/4
16.12.2014.
u 11:30

Najviša stabla na svijetu su sekvoje, najveću drvenu masu imaju mamutovci. To su podaci koje obično svi znamo. No, evo i nekoliko manje poznatih zanimljivosti

Dok priroda miruje pa je i manje posla oko vrtova, voćnjaka i cvjetnjaka, zabavite se i naučite ponešto o biljnom svijetu.

Od svih cvjetajućih stabala najduži cvijet ima datura. Cvjetovi imaju oblik trube, a narastu i do 25 cm. Cvatu u bijeloj i žutoj boji. Lijepo mirišu.

Za vlažnih i toplih dana cvijeće najintenzivnije miriše. Intenzitet mirisa je najslabiji za suhih i vrućih dana.

Najstariji cvijet smatra se cvijet lotosa. U istočnoj Aziji iskopan je fosil lotosovog lista, a prema procjenama star je oko 70 milijuna godina.

Foto: pixabay

Mahunarke su prvo uzgojeno povrće. Prema arheološkim nalazima najstarije je sjeme leće, staro oko 7000 godina. Starost graha procjenjuje se na 5000 godina.

Najvećim cvijetom na svijetu smatra se cvijet tropske biljke raflezije. Promjer može dostići i 50 cm.

Foto: pixabay

Najlukovicom i danas se smatra kraljevski ljiljan. Lako se uzgaja.

Jorgovan cvate u najviše boja, od bijele, ružičaste, narančastožutih tonova do palete ljubičastoplavih.

Najjačim listom smatra se list amazonskog lopoča. Plutajući listovi mogu narasti i do 80 cm u promjeru, a tako su čvrsti da mogu "nositi" i 50 kn tereta, naravno, pod uvjetom da je ravnomjero raspoređen.

>>Vrtlar ste početnik? Evo savjeta kako izbjeći uobičajne pogreške

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije