male napasti

Krtice stvaraju veliku štetu u vrtu, evo kako ih se riješiti prirodnim metodama

krtice
Marijan Sušenj/Pixsell
24.05.2022.
u 07:00

Ako se želite riješiti krtica, i to biološkim metodama, naoboružajte se strpljenjem jer krtica se prilično teško riješiti iz vrta u kojem su se udomaćile

U vrtu je trenutno vrlo uzbudljivo, a ako ste krenuli s ranoproljetnom sadnjom već ubirete i prve plodove, osim, ako se ne borite s krticama. Krtice, naime, praveći hodnike pod zemljom, grizu korijenje zasađenih biljka i na taj način dolazi do njihovog propadanja.

Ako se želite riješiti krtica, i to biološkim metodama, naoboružajte se strpljenjem jer krtica se prilično teško riješiti iz vrta u kojem su se udomaćile.

Foto: Marijan Sušenj/Pixsell

Prvi korak je gaženje krtičnjaka koji su aktivni. U najveći među njima gurnite crijevo i pustite vodu da teče cca pola sata. Ne morate brinuti da će se krtica utopiti, dobro pliva, ali će tako potopljen "hodnik" napustiti. Krtice su najaktivnije između 5 i 10 sati.

Ako vam se ta metoda čini prekompliciranom možete posegnuti za ricinusovim uljem, njegov miris krticama je beskrajno odbojan. Dovoljno je pomiješati 3 jušne žlice ricinusovog ulja s jednom litrom vode i njome polijte aktivan krtičnjak. Krtice ne podnose ni miris limuna. Komad krpe ili vate se namočite u sok od limuna i gurnite u krtičnjak.

Foto: Flora magazin

Ako imate kućne ljubimce koji su aktivni u vrtu vjerojatno nemate problem s krticama, ako to pak nije slučaj, važno je znati da krtice odbija miris mačaka i pasa. Dovoljno je prosipati izmet mačaka i posuti po krtičnjaku.

Krticama jako smeta i cimet, ne podnose mljevenu ljutu papriku kao ni papar pa se i njima može "zaprašiti" krtičnjak. Jako im smeta i miris češnjaka pa par reženjeva pobacajte oko krtičnjaka.

Foto: Marijan Sušenj/Pixsell

Još jedan izvrstan prirodan recep za tjeranje krtica iz vrta je bazga.  Naberite cvjetove, ali i listove bazge, ubacite ih u kantu i prelijte vodom. Neka smjesa stoji nekoliko dana. Nakon toga ju procijedite i dodajte još pet litara vode te zalijte prostor oko krtičnjaka.

Komentara 1

DU
Deleted user
18:59 28.05.2022.

Admin,cenzurirate bez veze nešto što je vezano iskustveno uz vrt,stoga nema smisla bilo što pisati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije