Naslovnica Zeleni trendovi Vrt

Kroz ranu na mjestu orezivanja rado ulaze i gljivice

Koristite sredstva na prirodnoj bazi kako bi utjecaj na okolinu bio što manje štetan.
06. ožujka 2013. u 09:00 0 komentara 1383 prikaza
Kroz ranu na mjestu orezivanja rado ulaze i gljivice
Foto: Dom i vrt
Pogledajte galeriju 1/2

roljeće se bliži, a s njim stižu i štetnici. Iz zimskih jaja prvo se izlegu uši. Stoga je važna zaštita. Pri tome se mogu koristiti prirodna sredstva, kako bi utjecaj na voćku i okolinu bio što manje štetan.

Očistite i namažite

Rane nakon rezidbe premažite smolom plantella arbosan, brže će zacijeliti i tako ćete spriječiti ulazak gljivica. Posebno je važna njezina primjena na granama koje su zbog debljine odrezane pilom, a njome premažite i debla koja je oštetila divljač. Oštećene dijelove očistite, odrežite i namažite. Što su zime blaže, u lišću i travi pod drvećem preživi više štetnika. Lišće odstranite, a deblo oblijepite i zaštitite vrpcom kako biste spriječili štetnicima put do krošnje u kojoj uništavaju listove i plodove. Bio plantella ljepljiva traka obostrano je ljepljiva i zaštićena silikonskim papirom za lakšu uporabu.

Pod voćkama preživljavaju i štetnici, zato lišće uklonite, a debla dodatno zaštitite trakama

Vrijeme pupanja stabala voćaka, koje ovisi o vrsti – marelica pupa već na početku ožujka, a jabuka sredinom travnja – najprimjerenije je doba za proljetno prskanje. Tada je i temperatura već dovoljno visoka za bolje djelovanje pripravaka protiv bolesti i štetnika. Prerano prskanje je uzaludno potrošeno vrijeme i novac jer je za mirovanja biljaka učinak sredstava za prskanje vrlo slab.

Ulje kao prevlaka

Kod jezgričava voća poput jabuka, krušaka, dunja, mušmula, azijske kruške (nashi) i maslina do prve razvojne faze cvijeta prskanjem se uništava prije svega crveni voćni pauk, štitaste uši, lisne uši, medić. Protiv tih biljnih štetnika, a osobito za uništavanje njihovih zimskih jajašaca, u razdoblju pupanja preporučuje se upotreba mineralnih i biljnih ulja, kao što je prirodni insekticid od uljane repice bio plantella prima.

Proljetno prskanje treba obaviti temeljito, sredstvo treba pokriti sve skrivene kutke na kori. Ulje prekrije jajašca i tako stvori prevlaku koja štetnika uništi. Najbolje je prskanje obaviti u mirnom dijelu dana, kad ne puše, ako je moguće ujutro ili kasno popodne. Tako ćemo zaštititi i pčele koje se tada obično zadržavaju u panju.

Protiv biljnih bolesti, u koje spadaju razne plijesni, krastavost pa i bakterijska palež krušaka, vrlo dobro djeluju razni pripravci od bakra. U potpunoj ih količini možemo upotrijebiti samo u doba pupanja jer kasnije uzrokuju oštećenja na zelenim dijelovima biljaka. Bio plantella prima i bakreni pripravak mogu se miješati. Osim na voćkama, štetnike s bio plantellom možemo uništiti i na oleanderu te sobnim biljkama (npr. šefleri, nolini).

NE PROPUSTITE: FOTO Upoznajte Dianu cvjećoholičarku i zavirite u njen dom

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.