ABECEDA LJEKOVITOG BILJA

Koromač: Svenamjenski prirodni lijek još od starih civilizacija

koromač
Foto: Ivan Lesinger
14.06.2015.
u 09:00

Koromač je ljekovita biljka koja pomaže u nizu ženskih oboljenja, naročito kod hormonalne neravnoteže

Ljekovito djelovanje koromača poznato je svim starim civilizacijama, a ubraja se u četiri velika korijena koji služe za čišćenje tijela (peršin, celer, šparoga i koromač). Kao lijek spominje se u staroj rimskoj, grčkoj, egipatskoj i kineskoj medicini. Kinezi su koromačem liječili bolesti očiju, debelog crijeva i slab želudac.

Iskustva s ljekovitim djelovanjem koromača potvrđuju mi opravdanost pripreme ovog kućnog začina. Pripremam ga desetak godina i to od sjemena komorača, anisa, kima, uz dodatak papra i plodova borovice te koristim kao dobar preventivni začin antiseptičkog i antioksidativnog djelovanja koji se može koristiti u svim jelima. Koromač je ljekovita biljka koja pomaže u nizu ženskih oboljenja (naročito kod hormonalne neravnoteže – menopauza), ali i potiče brojne važne funkcije: jače izlučivanje mlijeka u dojilja, sprečava upalu dojki i začepljenja uz pomoć vrućeg obloga od kuhanog korijena, regulira mjesečnicu i potiče rad jajnika, smiruje probavni sustav.

Foto: Ivan Lesinger

Ljekovitost koromača gotovo je sveobuhvatna i djelotvorna, primjerice kad je riječ o bolestima želuca, bubrega, mjehura, crijeva, jetre i pluća, kod nadutosti, grčeva želuca i crijeva. On jača želudac i pojačava vrenje hrane, potiče apetit, pojačava izbacivanje sekreta iz pluća, želuca i crijeva te smiruje grčeve crijeva, naročito kod dojenčadi i djece, smiruje kašalj i astmatične napade, naročito kod teškog disanja i jake sluzi, kod bolesti srca kao što su angina pektoris, arterioskleroza, pojačava izlučivanje mokraće, odstranjuje parazite iz crijeva, čisti oči i jača vid, koristi se za grgljanje i ispiranje grla i usta te za umivanje lica, kod reumatskih bolesti i gihta, kod bolesti krvnih žila, naročito visokog tlaka, kao pučki lijek u liječenju vodenih bolesti i proširenih vena, kao sredstvo protiv trovanja, naročito živom, uspješno čisti tijelo od svih štetnih tvari, pročišćava crijeva, mokraćne putove, bubrege, jetru i želudac, djeluje kod bolesti kože, kod oslabljene muške potencije, pojačava libido i odličan je za očuvanje zdravlja.

Od sjemena i korijena koromača rade se brojni ljekoviti pripravci – od čaja, praška, ulja, napitka s vinom do obloga. Ulje se radi od sjemena koromača i koristi kod jake nadutosti, iskašljavanja katara i sekreta iz pluća pušača, kod tegoba sa zadahom, za pripremu raznih obloga te kao dodatak uljima za masaže kod reumatskih bolova. Ulje služi kao sredstvo kojim se mijenja okus i miris te se koristi i u prehrambenoj industriji i u proizvodnji kozmetičkih preparata. Dobro ide uz anis, bazgu, kamilicu, kim, lan i drugo ljekovito bilje.

Kontraindikacije: Trudnice ne bi smjele uzimati koromač. Također, veće količine uzrokuju tromost cijelog tijela te mogu izazvati i halucinacije.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Getrib
Getrib
10:31 14.06.2015.

Ovakvo pretjerivanje u ljekovitosti koromača sigurno je priprema marketinga za dobru zaradu biljnog pripravka kojih ima sve više bez garancije za djelotvornost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije