08.03.2015. u 09:30

Kardamom utječe na rad jetre, žuči i kod slabog rada želuca, kod epilepsije, u detoksikaciji cijelog organizma jer uništava slobodne radikale, djeluje kao dobar tonikum...

Kardamom su poznavali Grci i Rimljani, a kao mirodija spominje se 1259. u knjizi o travama Tabernaemontanus. Domovina kardamoma je Indija. Ajurvedska medicina rabi kardamom kao začin za uravnoteživanje organizma, ali i za liječenje raznih bolesti, naročito kod sluzavosti pluća (višak kaphe). Kardamom pripada zajednici začina koju nazivaju “kraljicom začina”. Njemačka komisija E preporučuje kardamom kod tegoba sa slabim radom želuca i žuči te kod raznih infekcija.

Okus kao cimet

Kardamom u obliku praška, koji okusom podsjeća na cimet, sadrži dosta jaka eterična ulja koja povoljno djeluju: na uravnoteženje crijevne flore tj. uništavanja bakterija truljenja (bakterostatik, antiseptik, antimikrobik), i sprečavanje nadutosti (karminativ), mučnina (naročito kod jutarnjih mučnina trudnica) te na pojačavanje probavljanja hrane u želucu (digestiv, potiče razvoj bakterije vrenja). Ujedno djeluje i na bolne tegobe želuca kao i na poticanje redovitog pražnjenja crijeva te na smirivanje upalnih procesa (antiinflamatorik), u liječenju bolesti grla, te infekcija izazvanih bakterijama i virusima (respiratorne, probavne – crijevne, urološke, ginekološke te kod hemoroida). Rabi se i kod oboljenja u kojima je potrebno pojačati izlučivanje mokraće (diuretik).

Foto: Ivan Lesinger

Ova biljka koristi se u liječenju respiratornih tegoba, astme (antiasmatik), kašlja, bronhitisa, emfizema pluća, bolesti praćenih gustim i viskoznim sekretom. Kardamom je dobar sekretolik ili katarik koji uspješno potiče iskašljavanje ili izlučivanje katara, pogotovo bronhijalnog, blagotvorno djeluje kod tegoba s katarom želuca, crijeva i mjehura, kod grčeva želuca i crijeva (antispazmodik).
Kardamom utječe na rad jetre, žuči i kod slabog rada želuca, kod epilepsije, u detoksikaciji cijelog organizma jer uništava slobodne radikale, djeluje kao dobar tonikum (prašak, u nedostatku praška rabimo sjeme koje sami usitnimo), djeluje na rad jetre, žuči, kamena u žuči, kod dispepsije ili slabog rada želuca, sindroma iritabilnog crijeva, zatvora, bubrega (eliminira višak kalcija i ureje), smiruje i pomaže kod epilepsije, prehlade i gripe, alergije, vaginitisa, žgaravice, u preventivi karcinoma, visokog tlaka – hipertenzije te bistri glavu i smiruje živce.

Dobar afrodizijak

U arapskoj biljnoj medicini dodaje se kavi kao dobar afrodizijak kod slabe erekcije, a kod trovanja većom količinom kave također je dobar antidot (protuotrov – detoksikant). Sjeme kardamoma sadrži dosta jaka eterična svojstva. Eterično ulje kardamoma rabi se za masažu za pripremu kupki i obloga.

Kardamom ima, poput curryja, veliku primjenu kao začin te u aromatiziranju raznih sireva (korigens) i još nekih namirnica. U raznim ljekovitim preparatima za jetru kardamom je vrlo bitan sastojak. Kardamom rabimo kao: analgetik, antibakterik, antiinflamatorik, antioksidant, antiseptik, antispazmodik, antiasmatik, antiviral, aromatik, bakteriostatik, digestiv, dispeptik, diuretik, karminativ, katarik, korigens, stimulant, tonikum. Kontraindikacije: Nisu poznate.

Komentara 2

RI
RI813
12:20 08.03.2015.

dalje ove biljke ima kod nas . ili je samo sinterneta

DA
darions
20:45 08.03.2015.

Ako ga nema kod vas, ima ga u Beogradu , Novom Sadu u prodavnicama zdrave hrane..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije