17.12.2014. u 13:29

Jeste li znali da u mikropovrću ima čak četiri puta više vitamina nego u zrelim listovima salate, blitve, brokule...

Pojam mikropovrće pojavio se tek nedavno među vrtlarima i nitko ne zna točno tko ga je i gdje smislio. Ipak, meni se čini da bi u tome svoje prste mogli imati kuhari jer su objeručke prihvatili upotrebu povrća koje je tek nešto razvijenije od klica. Maleno je i dopadljivo, vrlo naglašena okusa, pa nije neobično što je postalo gotovo obavezan dio suvremene visoke kuhinje.

Upravo zato čini mi se da je pojam mikro, koji bi vrtlari teško prišili običnim klijancima, stigao baš iz svijeta kuharstva. No pojam je tu, a tu je i iskustvo sjetve, njege i berbe. Za ove sive dane, kada nemamo nekog velikog posla u vrtu, uzgoj mikropovrća mogao bi biti sasvim zgodan projekt.

Foto: Kornelija Benyovsky Šoštarić
Kombinacijom sjemena koje volimo možemo uzgojiti vlastitu mješavinu mikropovrća

SJETVA
Za sjetvu mikropovrća najvažnije je nabaviti sjeme. To je korak koji će vjerojatno biti najteži u čitavom postupku, posebno ako želimo sijati sjeme iz organskog, odnosno ekološkog uzgoja. Moj je savjet da se po takvo sjeme zaputite u trgovine zdrave hrane radije nego u vrtne centre jer ćete, osim ekosjemena, pronaći i veća pakiranja od klasičnog paketića koji obično teži oko 5 g. Tamo ćete pronaći alfa-alfa sjemenke, rotkvicu, gorušicu i kres-salatu. Naprotiv, sjemenke koje se prodaju za uzgoj klica nisu prikladne za uzgoj mikropovrća jer se baziraju na grahoricama. Ostalo sjeme (kupusnjača, rikule, raznih vrsta salata i kineskog češnjaka) zasad se kod nas može kupiti samo u vrtnim centrima.

Foto: Kornelija Benyovsky Šoštarić
Crvenkasti listići crvenog zelja omiljeni su među kuharima zbog atraktivna izgleda

UZGOJ
Za uzgoj mikropovrća najbolje je koristiti plitke posude i ispuniti ih supstratom za sjetvu (ne debljim od 1 cm). Nakon toga sjeme se sije gusto tako da se površina supstrata gotovo potpuno prekrije. Slijedi zalijevanje, ali ne kanticom nego prskalicom kako ne bismo oštetili sjeme. Pri tom moramo biti vrlo pažljivi jer, ako pretjeramo, sjeme može lako navući plijesan. Sljedeći je korak pokrivanje posude sa sjemenom. U tu svrhu najbolje je koristiti neki tamni poklopac ili foliju. Bitno je da osiguramo tamu kako bi sjeme moglo proklijati jer ga nakon sjetve nismo pokrili slojem supstrata. Tako pokrivene posude treba staviti na toplo mjesto otprilike 6 dana. Poklopac možemo otvoriti samo zbog zalijevanja, odnosno jedan do dva puta dnevno. Nakon toga, klijanci se izlažu svjetlu i počinje nova faza uzgoja koja traje sve do berbe.

Foto: Kornelija Benyovsky Šoštarić
Mikropovrće se bere jednostavno, uz pomoć običnih škara

BERBA
Otprilike dva ili najviše tri tjedna nakon sjetve većina povrtnica razvit će dvije supke i između njih začetak prvih pravih listova. Tada je dovoljno uzeti obične škare, odrezati biljčice iznad razine supstrata i već su spremne za konzumaciju. Naime, u toj fazi biljke još koriste energiju za rast iz klice pa imaju otprilike 4 puta više vitamina od “odraslog” povrća. No s uzgojnog, ali i kulinarskog stajališta mnogo je zanimljivija činjenica što je okus mikropovrća nevjerojatno intenzivan. Kušate li klijanac brokule tek nešto viši od 4-5 cm, činit će vam se da ste pojeli punu šaku brokule. Upravo zato u pripremi jela s mikropovrćem nije potrebna velika količina da bismo postigli zadivljujući efekt.

Komentara 1

DA
daniloobradoviic
16:36 18.12.2014.

Odusevljena sam vasim savjetima .Voljela bi znat gdje mogu kupit svo to sjemenje .Pozdrav .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije