LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Vrt

Kako se riješiti puževa iz vrta? Lako!

Puževi u povrtnjaku? Noćna mora za svakog vrtlara. Riješite ih se s pomoću soli, pijeska, mekinja, kave... Izaberite provjerene ekološke metode i zaboravite na pesticide
18. travnja 2017. u 07:00 13 komentara 32122 prikaza
puž
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/5

Puževi grickaju biljke i uništavaju cijele nasade pa se svaki vrtlar na svoj način bori protiv njih. No, valja zaboraviti na pesticide jer tako onečišćujemo i zasađene kulture. Valja ih se riješiti na ekološki način. Među najdjelotvornijim prirodnim lijekovima u borbi protiv puževa je sol!

Posipajte sol uz gredice i problem je riješen. iskusni vrtlari znaju napraviti zaštitni "štit" od pijeska, mekinja, taloga kave, ljuski od jaja i piljevine. Postupak se mora ponavljati nakon svake kiše ili jačeg vjetra.

puževi | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Učinkovita zamka je – pivo. Plastičnu času s pivom (napunite je do 2/3) zakopajte u zemlju. Pohlepni puževi brzo će se navući, ali to je i njihov kraj. Korisno je oko gredica postaviti i tanke bakrene žice.

puž | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Nađete li u vrtu ježa, budite sigurni, vrt je zaštićen od puževa. Njihovi prirodni neprijatelji su i žabe, gušteri, sljepići i ptice, a stonoge i štrige uništavaju njihova jajašca.

Vrtlari preporučuju i jutarnje, umjesto večernjeg zalijevanja te redovito čišćenje gredica od osušenog ili trulog povrća. Dobrodošle su i zamke napravljene od vlažnih vreća, dasaka, narezanih krastavaca, citrusa... Puževi vole vlagu i tu će se zadržavati cijeli dan. Navečer ih jednostavno pokupite.

puž | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Puževi ne zalaze ni u gredice na kojima je kao međukultura zasađena rajčica, dragoljub, paprat ili gorušica.

 • Avatar Honduras
  Honduras:

  ovog novinara sigurno zovu Kolumbo... piše o stvarima poznatim već sto godina... i koje nemaju gotovo nikakvog uspjeha. a ova ideja sa soli je stvarno na rubu pameti - neka pita nekog pučkoškolca kakvo će biti tlo nakon što na ... prikaži još! njega istresemo nekoliko kilograma soli... katastrofa od članka.

 • zeljko.kovacic.77:

  na ove puževe ništa ne djeluje .

 • lojtra1:

  Ovo sve je doslovno - ništa! Ja sam problem puževa riješio patkama. Ali za prve vidiljive rezultate patke se trebaju kretati po vrtu bar dvije godine! Jer iako jedu puževe max, (i od toga proizvedu puno jaja) u zemlji imate ... prikaži još! milijune puževih jaja pa to nešto traje dok se cijeli taj ciklus prekine. Osim što pojedu nešto salate glavni je nedostatak te priče da su patke aktivne danju a puževi noću. Međutim, na kraju svi nastradaju jer se patke služe dobro poznatom taktikom "naići ćeš" :)