LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Vrt

Kako se riješiti puževa iz vrta? Lako!

Puževi u povrtnjaku? Noćna mora za svakog vrtlara. Riješite ih se s pomoću soli, pijeska, mekinja, kave... Izaberite provjerene ekološke metode i zaboravite na pesticide
09. lipnja 2020. u 07:00 4 komentara 62006 prikaza
puž
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/5

Puževi grickaju biljke i uništavaju cijele nasade pa se svaki vrtlar na svoj način bori protiv njih. No, valja zaboraviti na pesticide jer tako onečišćujemo i zasađene kulture. Valja ih se riješiti na ekološki način. Među najdjelotvornijim prirodnim lijekovima u borbi protiv puževa je sol!

Posipajte sol uz gredice i problem je riješen. iskusni vrtlari znaju napraviti zaštitni "štit" od pijeska, mekinja, taloga kave, ljuski od jaja i piljevine. Postupak se mora ponavljati nakon svake kiše ili jačeg vjetra.

puževi | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Učinkovita zamka je – pivo. Plastičnu času s pivom (napunite je do 2/3) zakopajte u zemlju. Pohlepni puževi brzo će se navući, ali to je i njihov kraj. Korisno je oko gredica postaviti i tanke bakrene žice.

puž | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Nađete li u vrtu ježa, budite sigurni, vrt je zaštićen od puževa. Njihovi prirodni neprijatelji su i žabe, gušteri, sljepići i ptice, a stonoge i štrige uništavaju njihova jajašca.

Vrtlari preporučuju i jutarnje, umjesto večernjeg zalijevanja te redovito čišćenje gredica od osušenog ili trulog povrća. Dobrodošle su i zamke napravljene od vlažnih vreća, dasaka, narezanih krastavaca, citrusa... Puževi vole vlagu i tu će se zadržavati cijeli dan. Navečer ih jednostavno pokupite.

puž | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Puževi ne zalaze ni u gredice na kojima je kao međukultura zasađena rajčica, dragoljub, paprat ili gorušica.

 • lojtra2:

  To je sve - ništa. Jedino race (za one s balkana = patke) rješavaju problem!

 • Avatar cleandreams
  cleandreams:

  Nudim ANTIBAKTERIJSKO DUBINSKO čišćenje MADRACA i ostalog tapeciranog namještaja, slobodno mi se javite. Sve na licu mjesta a madrac se može odmah koristiti. Sa certifikatom !!!😎👌

 • WillimPreuß:

  Totalno beskorisni fake news. Sve mi je u dragoljubima i u puzevima