Naslovnica Zeleni trendovi Vrt

Kako prepoznati kada je vrijeme za vađenje luka

Druga polovina mjeseca kolovoza krajnje je vrijeme da 'očistitite' svoje vrtne gredice od luka, no i njegov izgled upućuje na to
16. kolovoza 2016. u 10:30 0 komentara 2240 prikaza
vađenje luka
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/5

Na vrtnim gredicama ostalo vam je još jako puno luka i velika je vjerojatnost da ga nećete potrošiti u idućih mjesec dana? Optimalno rješenje je izvaditi sve 'primjerke' tijekom kolovoza. Dakle, ako još niste, krajnje je vrijeme da počnete!

Jer, ako ga duže ostavite u zemlji, neće biti tako ukusan i niti dobar za skladištenje. Usto, njegove glavice koje dobrano vire iz gredica kao i polegnuto i požutjelo lišće govori da luk mora biti obran.

vađenje luka | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Odaberite suho vrijeme i krenite u akciju, ali odvajajte odmah oštećene glavice te ih ne sušite nego odmah koristite za kuhanje. Lišće nemojte odstraniti jer će vam ono pomoći da luk nakon vađenja povežete u vijence ili lance te ga objesite.

Ovješen i na zraku (idealno bi bilo da je na propuhu), lakše će se posušiti, dozrijeti i tako pripremiti za skladištenje. Nakon tri do četiri tjedna sušenja odstranite sada već potpuno žute listove i ostavite luk za zimu. Pazite samo da ostavite oko dva centimetra lišća uz glavicu luka, jer ga ona čuva od eventualnog truljenja.

Luk čuvajte u kutijama ili kašetama na suhom, hladnom i prozračnom mjestu.

vađenje luka | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

>>Zasadite ljekovite i ukusne repe: običnu, crnu, ciklu te daikon

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.