LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Vrt

Kadifica - najbolja cvjetnica za sadnju u povrtnjaku

Osušeni se cvjetovi mogu koristiti kao patvorena zamjena za originalni šafranin koji se dobiva od vrste Crocus sativus, a služi za bojenje hrane žutom bojom
09. svibnja 2020. u 07:00 0 komentara 2341 prikaza
kadifica
Foto: Flora magazin

Ova jednogodišnja biljka podrijetlom je iz Meksika. Zovu je još i francuskom kadificom jer je u Europi bila prvo uzgajana na jugu Francuske. Listovi su joj aromatični i tamnozelene su boje. Kadifica je aromatična biljka, diuretik i poboljšava probavu.

Uzgojeno je mnogo različitih kultivara koji se razlikuju visinom, izgledom (jednostavni i puni) i bojom cvjetnih glavica. Ocvale cvjetne glavice treba uklanjati kako bi se pospješila cvatnja i produžila sezona cvatnje. Osušeni se cvjetovi mogu koristiti kao patvorena zamjena za originalni šafranin koji se dobiva od vrste Crocus sativus, a služi za bojenje hrane žutom bojom. Smrvljeni listovi su jaka mirisa. Mogu se koristiti za davanje arome hrani.

Zanimljivo je da se kadifica koristila u religijskim obredima u Meksiku. Na mjestu gdje je posađena, ova je biljka vrlo učinkovita u tjeranju vrtnih štetočina poput kakva prirodna insekticida. Treba obratiti pozornost na to da kod osjetljivih osoba diranje listova može prouzročiti kožne alergije.

Primjena: kao biljka pratilica na gredicama ili između posađene rajčice i krumpira.

Napomena: u hladnijim područjima mlade se biljke obvezno moraju uzgajati u stakleniku.

LJETNI PLODOVI Uzgojite rajčice na svom balkonu bez imalo muke super ideja Četiri genijalna prijedloga za proljetno uređenje stola sasvim osobno Upoznajte LULU Art - kreativni dvojac koji stvara cvjetne čarolije
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.