kreće sezona

Jedini jesenski cvijet koji se uzgaja na gredicama - krizantema - uspjet će vam uz ove savjete

krizantema
Thinkstock
14.09.2022.
u 06:00

Dobro će uspjeti i u hladu i na sunčanim položajima. Kad su u fazi cvatnje najvažnije im je osigurati dovoljno vode

Krizanteme, koje su nas najpopularnije kao cvijeće za groblje, spadaju u red višegodišnjih biljaka, koje uspjevaju u gotovo svim klimama. Doduše, teško ih je uzgojiti, ali kad su tome uspijete možete biti sigurni da će vam cvjetati cijelu zimu.

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Zimske ruže, kako ih mnogi zovu, dolaze iz istočne Azije, a ime su dobile po grčkim riječima chrysos koja znači zlatan i anthemon – cvijet po svojim karakterističnim žutom cvjetovima.

Iako se u imenu naglašava žuta boja, krizanteme mogu biti raznih boja – žute, ljubičaste, roze, crvene... Rastu u grmu, a razmnožavaju se sadnjom iz presadnica ili sjemena.

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Dobro će uspjeti i u hladu i na sunčanim položajima. Kad su u fazi cvatnje najvažnije im je osigurati dovoljno vode.

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Kako bi krizanteme cvjetale cijele sezone, potrebno je uklanjati uvenule cvjetove i listove. Ovo cvijeće prekrasnih cvjetova, neodoljivih loptastih oblika, prisutno u Europi gotovo četiri stoljeća, od najpoznatijih ljepotica jeseni posljednjih 30-ak godina pretvorilo se u nas u tradicionalno nadgrobno cvijeće. Ali, ako imamo na umu simboliku krizantema – vječni život, prolaznost i smrt – onda se ukrašavanje grobova naših najmilijih upravo njima čini posve logičnim.

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Zbog svoje cijene i činjenice da je to jedini jesenski cvijet koji raste na gredici, u posljednje vrijeme vrlo su popularne u teglama. Njima ukrašavamo dvorišta, vrtove, prostor oko ulaznih vrata gdje će potrajati sve do jačeg mraza.

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Iznimno su zahtjevne za uzgoj, ali ne i održavanje – kada postane dio vašeg eksterijera, trebate ju samo povremeno pomalo zalijevati. Krizanteme u teglama su usto bolje rješenje od rezanoga cvijeća za groblje ako želite da vam što dulje traju. Prekrasan kolorit I tamo će se, ako budu u teglama, održati sve do oštrije zime kao mali dekorativni grm, ponajprije zbog brojnih cvjetova predivnih boja - žute, crvene, bijele, ružičaste.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije