Lako se uzgaja, problem berba

Jam se može zasaditi gdje god želite, pa i na balkonu

jam
Foto: Arhiva VL
1/6
13.03.2014.
u 00:00

Ožujak je mjesec u kojem se vrtlari pripremaju za novu sezonu. Oni koji su u svom vrtu već sadili kineski jam vjerojatno znaju da je od ožujka do travnja vrijeme da posiju zračne gomoljčiće koje su prikupili. Naravno, ne na otvoreno, već u grijanom i zaštićenom prostoru. Biljku se može razmnožiti i ako se u zemlju zasade mali komadići gomolja.
A za one koji se još nisu upoznali s ovom biljkom punom ljekovitih sastojaka, detalje o uzgoju otkriva prof. dr. sc. Bruno Novak iz Zavoda za povrćarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

U polusjeni
- Na otvoreno se jam može saditi u svibnju. Kako je biljka penjačica, može narasti i do tri metra u visinu, uz nju obavezno treba staviti potporanj po kojem će se penjati - kaže prof. Novak i dodaje da se jam može saditi gdje god poželite, pa ga tako mogu saditi i oni koji vrtove imaju na svojim balkonima. Bitno je, napominje, da se uzgaja u loncima, žljebovima, bazenima, vrećama i slično.

Foto: Arhiva VL

Iz zračnih gomoljčića izrast će nove biljke

– Nikako ga se ne bi smjelo zasaditi direktno u tlo, jer će otići duboko u zemlju, s obzirom da gomolj raste okomito u dubinu, pa ga nećete moći pobrati bez oštećenja - ističe profesor Novak. Sadite li biljku u žljebove, njih u zemlju stavljajte pod nagibom. Za takvu sadnju treba dosta prostora, na jedan četvorni metar stane 5 žljebova duljine 1 metar i u svakom je jedna biljka. U plastične bazene visine jedan metar i promjera 40 centimetara mogu se zasaditi tri biljke.

Foto: Arhiva VL

Žljebovi s posađenim jamom u zemlju idu pod nagibom

Za sadnju odaberite pozicije koje nisu stalno na suncu, a za potrebe jedne četveročlane obitelji bit će dovoljno zasaditi 10 jamova. U jako vrućim ljetnim mjesecima pripazite i na vodu pa je biljku dobro zalijevati dva do tri puta tjedno. Biljku ne napadaju štetnici pa nema potrebe ni za sredstvima za zaštitu. Ako nabavljate sadnice, pronaći ćete ih u tvrtki Eustoma, Kameniti stol 5, a cijena jedne sadnice bit će 15 kuna.

Foto: Arhiva VL

Kad sadite, važno je da ne bude direktno u tlo, može u korita ili u vreće, a mora imati potporanj

Čuvati na hladnom
Berba gomolja u našim uvjetima je u listopadu i studenom. Gomolj je na presjeku bijele boje, a može biti težak do dva kilograma te dug i 1,5 metar. Koristiti se može svježi, narezan na kolute, kuhan, pečen, pržen, možete ga pripremiti kao pire, ribati umjesto parmezana na tijesto, posušenog dodati juhama ili jogurtu. Okus mu je između okusa krumpira i batata.

U 150 g jama ima 25 posto dnevne potreba za vitaminom B6, koji je odgovoran za jačanje krvnih stijenki, a pomaže i kod tegoba vezanih uz šećernu bolest. Kad gomolj počnete koristiti, nekoliko dana možete ga čuvati u hladnjaku, na temperaturi od 4 do 6 Celzijevih stupnjeva.

Ključne riječi

Komentara 1

KB
kbszeljko
21:47 19.03.2014.

A volio bi znati gdje bi kupio sjeme , sadnicu ili kako se već zove da ju mogu posaditi ?Može informacija na kbszeljko@gmail.com , ako neko zna , ja zahvalan . Željko

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije